Det är ett mångsidigt gym som Linda Tham och Stefan ”Bubben” Reijer driver på Vasavägen.

Sedan tre år tillbaka är det även delvis en trädgård. Det som tidigare varit en skolgård utanför är nu hem för grödor som medlemmarna kan plocka med sig hem.

– På somrarna blir området täckt av pumpor, rödbetor, kronärtskockor, majs och hundra meter tomater, säger Linda Tham.

– Vi har också haft en gurkgardin där man kunnat plocka gurkor mellan lyften.

Inne på gymmet finns hyllor av paket från havremjölk och yoghurt ur vilka gröna blad växer fram. Den 16 mars öppnade Bubböns plantshop, som är öppen vårens alla lördagar.

Där säljer Linda och Stefan förkultiverade plantor som har odlats under växtlampor: Tomater, paprika, aubergine och kål.

Ljuset gör att växterna blir kompakta, berättar Linda Tham. Om man inte har ljus drar de sig till ljuset och de kan bli långa och rangliga om det är för varmt.

Ljuset gör att växterna blir kompakta, berättar Linda Tham. Om man inte har ljus drar de sig till ljuset och de kan bli långa och rangliga om det är för varmt.

Pekka Pääkkö

– Vi har haft vårkänslor här hela vintern med drygt tusen plantor som delat yta med tyngdlyftarna, säger Linda.

Runt knuten på Hantverkshuset går en smal korridor mellan fasaden och bergknallen som reser sig bakom huset. Här möts man av många olika typer av kål, en gröda för den tidiga våren.

Klarar kyligt

– Vi börjar med sådant som är redo att flytta ut. Kål är perfekt att odla på våren. Den är köldtålig, otroligt vacker och under våren slipper man skadedjur, säger Linda.

– En härlig pak choy gillar korta dagar och vill inte ha för mycket ljus. Sallad, salvia och spenat klarar också kyla.

Är det svårt att hålla plantorna vid liv?

– Nej, man lär sig längs vägen. Själv hade jag inte odlat någonting innan vi började odla här. Jag kom igång och fyllde hela skolgården.

Odlingsplantorna finns att köpa, men grödorna kan medlemmarna plocka fritt.

– Vi säljer inte grönsakerna utan dem delar vi på. Det är halva grejen skulle jag säga. Odlande ger mycket glädje.

– Vi har medlemmar som kommit för att odla potatis här en helg. När vi byggde om sponsrade också medlemmar golvet utan att vi bad om det, säger Stefan.

"Jag tycker att det är härligt att ha en urban trädgård och utnyttja alla ytor. Här finns ingen jord – bara asfalt – och det går jättebra att odla här", säger Linda Tham.

"Jag tycker att det är härligt att ha en urban trädgård och utnyttja alla ytor. Här finns ingen jord – bara asfalt – och det går jättebra att odla här", säger Linda Tham.

Pekka Pääkkö

Härdar kroppen

– Vi kommer hit 07.30 och slutar vid 21 och har alltid nya idéer. Någon av oss poppar en idé och den andra skrattar och säger: ”Vi gör det!” Så länge det finns glädje och humor så kör vi, säger Linda.

Att plantorna är förkultiverade innebär att de har tagits om hand på ett sätt som förhoppningsvis gjort att de blivit uthålliga.

– Vi förkultiverar dem inomhus med värme och ljus och så får de växa lite. Man behöver härda dem som man härdar kroppen – stegvis få dem att tåla vind och sol, säger Linda.

– Både växter och människor blir härdade här, säger Stefan med ett leende.

För att åstadkomma detta bär och konkar paret plantorna fram och tillbaka in i gymmet – och ut i sol och vind.

Bubböns gym är fyllt av konst – och numer även plantor.

Bubböns gym är fyllt av konst – och numer även plantor.

Pekka Pääkkö

Mjölkpaketen som grödorna odlas i har en medlem som driver restaurang Cassi på Lidingö kommit med.

Mjölkpaketen som grödorna odlas i har en medlem som driver restaurang Cassi på Lidingö kommit med.

Pekka Pääkkö