–Det är fantastiska människor vi har i Botkyrka. Varje år får jag lära känna nya personer som gör otroliga bedrifter inom sitt intresse. I år är det också flera stipendiater som under lång tid jobbat för att ge Botkyrkaborna meningsfulla aktiviteter. Alla är väl förtjänta att få uppmärksammas och jag är glad att vi får möjlighet att lyfta dem, säger Robert Aslan (OS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka.
Robert Aslan (OS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka.
Anders Björklund
Stipendierna delas ut under Vi är Botkyrka-festivalen som arrangeras i Hågelbyparken senare i sommar.
Här är stipendiaterna
Botkyrkas kulturstipendium: "Alex Khourie". 15 000 kronor.
Botkyrkas kulturstipendium: Barbro Gramén. 15 000 kronor.
Botkyrkas barn- och ungdomskulturpris: Maria af Klintberg. 10 000 kronor.
Botkyrkas idrottsstipendium: Alby Zalmi crickets damlag. 30 000 kronor.
Botkyrkas unga idrottare: Theodor Essving. 5 000 kronor.
Botkyrkas unga idrottare: Moa Scott. 5 000 kronor.
Årets lirare: Milian Hentschke. 5 000 kronor.
Botkyrkas ledare: Lollobelle Renlund Nordström. 5 000 kronor.
Botkyrkas eldsjäl: Eva Lorenz. 5 000 kronor.
Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör: Tullinge friidrott. 5 000 kronor.
Leo Damgaard-priset: Chrishan Fernando. 5 000 kronor.
"Bror" berättar om ungdomarna bakom rubrikerna
Alex Khourie har mött många ungdomar på glid i sitt yrke som socialarbetare. Nu har han samlat alla deras berättelser till boken "Bror" som sätter ljus på ungdomarna i Alby bakom det grova våldet.
Det är 15-åringen Hussein från Alby som står i centrum i Alex Khouries debutroman "Bror". Berättelsen börjar en livlig sommarkväll och slutar vid en tyst sjukhussäng. Däremellan får vi följa hans oskyldiga intåg i kriminalitet som på kort tid involverar kriminella nätverk och vad det får för konsekvenser för honom i livet.
Men Alex heter egentligen inte Alex. Det är en pseudonym.
– Jag är en man i 30-årsåldern som till vardags arbetar som socialarbetare. Jag har arbetat i flera utsatta områden i Stockholmsregionen och har mycket erfarenhet av ungdomar som rör sig i nätverksmiljöer och annan problematik, bland annat Botkyrka, säger han när vi träffas hemma i hans vardagsrum.
"Alex" poängterar att berättelsen om Hussein är fiktiv – även om platserna i boken är högst verkliga. Hussein representerar i stället alla de berättelser som Alex får höra av ungdomar han träffat i sitt arbete. Pseudonymen är för att skydda dem och att de inte ska känna att han tjänar en slant på deras historier.
– Jag har sekretess i min yrkesroll och kan inte skriva om de livsöden jag möter, även om jag tror att Sverige som samhälle skulle må bra av att höra de faktiska livsförhållandena. Men jag valde skönlitterärt också för att komma karaktärerna nära: visa att Hussein ursprungligen är en fin pojke men som genom de saker han gör blir som kolera i samhällets ögon, säger han.
Därför Botkyrka
Alex menar att andra platser i Stockholm har skildrats i betydligt högre grad än Botkyrka. Därför var det självklart för honom att centrera sin berättelse just här.
– Det är en levande förortskultur, men också ett område som jag upplever har hamnat i medial skugga – det har skrivits spaltmeter om pojkarna i Järva men inte om grupperingarna i Botkyrka. Då ville jag fylla ett vakuum samtidigt som jag lyfter ungdomsperspektivet, säger Alex.
"Finns en människa"
Som socialarbetare har Alex Khourie sett mycket, både glädje och misär. Men lösningen på gängproblematiken är inte att skjuta till mer till socialtjänsten eller polisen. Problemet måste lösas underifrån, tror han.
– Att höja folks livsvillkor. Om de kriminella nätverken ska växa krävs bördig mark som består av ekonomiskt resurssvaga föräldrar, föräldrar som inte är starka i sin föräldraförmåga och det krävs en utsatthet som tar sig uttryck i att man inte känner sig som en del av samhället. När flera tusen personer uppfyller de här kriterierna växer problemen, säger han.
Brors huvudkaraktär Hussein får representera alla dessa. Att se honom är att se alla de som är på glid i förorten.
– Jag vill att folk lägger ifrån sig boken och ändå kan känna för Hussein med vetskap om vad han har gjort – att det finns en människa där bakom, säger Alex.
Det tog flera år att skriva Bror. Men nu är den klar och det är Alex Khourie själv som pryder omslaget.
Angie Gray
Det är en levande förortskultur
Kända författare under pseudonym
Robert Galbraith (JK Rowling)
Lauren Kelly, Rosamond Smith (Joyce Carol Oates)
Currer, Ellis och Acton Bell (Charlotte, Emily och Anne Brontë)
Lars Kepler (Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril)
Källa: Mitt i
Alex Khourie är bara en pseudonym.
Angie Gray
"Bror" berättar om ungdomarna bakom rubrikerna
Alby sensationellt ett av Europas bästa cricketlag
Albys crickethjältar kom från ingenstans och tog sig vidare från "dödens grupp" i kvalspelet. Under finaldagarna blev dock motståndet för tufft.
Redan när Alby Zalmi tog sig vidare från kvalspelet till finaldagarna i europeiska cricketligan var det många som häpnade. Inte minst de själva.
– I gruppspelen ställdes vi mot regerande Europamästarna Holland i dödens grupp, som också hade lag från Tyskland, Belgien, Malta och Gibraltar, och vi slutade på förstaplats i den gruppen, sa Albyspelaren Azam Khalil inför finalhelgen.
https://www.mitti.se/nyheter/albys-crickethjaltar-representerar-sverige-i-champions-league/repvcp!BpEeAuC58TbVrYnfAND5Rw/
I finalen ställdes de mot Pak I Care Badalona från Spanien, Brigade från Irland, Brescia CC från Italien och Tunbridge Wells från England.
Vann åtminstone en kategori
Här blev motståndet för tufft och Alby slutade till slut på en femteplats.
– Vi förlorade alla matcher men vi är det laget som vann "Fair play award", vilket betyder att vi spelade så rent spel och visade hur professionella vi var. Men att bara vara topp fem av 30 lag är så stort för oss, säger Azam Khalil och fortsätter:
– Vi representerade vår förening, vår kommun och vårt land på bästa möjliga sätt. Vi vann hjärtan.
Korta matcher
Cricket spelas i flera olika varianter där matchlängden varierar. I det längsta formatet tar en match flera dagar. I mästerskapet i Malaga tävlade lagen i T10, som är en slags kortversion där matcherna tar i snitt 90 minuter. På grund av vädret kortades dock matcherna ytterligare.
Wintergames lockar tusentals barn till Hallunda
Under hela sportlovet bjöd Botkyrka kommun in barn till Botkyrka wintergames. Här är ett axplock av vad det bjöds på i Botkyrkahallen i Hallunda i veckan.
Albin Tingstedt
Tyra Nordmyr-Boman, 8, från Hallunda vill göra ansiktsmålning. En kanin.
– Jag gillar kaniner. Men vi kanske inte kan skaffa en just nu, säger hon.
Albin Tingstedt
Anokeen och Akkadian Brathwaite bor på Södermalm, men kom till mormor i Hallunda redan kvällen innan. De brukar komma till Botkyrkas winter- och summergames.
– Det är jätteroligt, säger Anokeen efter att ha åkt skateboard i en timme.
Nu är det dags för pingis. Något som båda bröderna sett fram emot.
Albin Tingstedt
Botkyrka wintergames är inne på sitt elfte år. Ett av få långsiktiga projekt, menar projektledaren Tobias Celik.
– Det är mest kortsiktiga projekt i orten. Men det här är elfte året vi kör. När barn säger att det här är den bästa dagen i deras liv, då är det svårt att inte bli känslosam, säger han.
Här tillsammans med projektledaren från RF Sisu, Chrishan Fernando.
Albin Tingstedt
Yasin Chaibi, 16, från Tumba är ledare. Han är till vardags medlem i Tumba fightclub och det är genom dem han gång på gång fått möjlighet att vara ledare på Botkyrka wintergames. Nu är det sjunde gången.
– Jag blir glad av att se så många barn och unga som vill komma hit, säger han.
Albin Tingstedt
Det är elfte året Botkyrka arrangerar wintergames. På sommaren heter motsvarigheten summergames. Ungefär 2 000 besökare besöker sporthallarna varje dag.
Botkyrka wintergames 2024
Botkyrka wintergames går ut på att marknadsföra föreningslivet i kommunen samtidigt som man slussar in barn i föreningarna. Aktiviteterna riktar sig främst till barn 6–12 år.
I år är 20 föreningar med.
Besökare 2k per dag.
Nytt för i år är Botkyrka paragames, för barn med funktionsvariantion.
Allt är gratis.
Källa: Botkyrka kommun
Albin Tingstedt