Det var i hörnet Kungsgatan/Drottninggatan som Anna Whitlock startade flickskola i sin lägenhet när hon var 26 år. Året var 1878 och hon hade precis återvänt från Paris och hyrde en lägenhet hos vännen och författaren Ellen Keys pappa Emil. Från början hade skolan sju elever, 7–9 år. Skolan var neutral i religiösa frågor vilket var väldigt ovanligt då. Därför lockade den föräldrar som av olika anledningar var skeptiska till Svenska kyrkans makt över hela utbildningsväsendet. I dag är byggnaden riven.

Hit, till huset med balkongerna intill Skandiabiografen, flyttade både Anna Whitlock och skolan 1880. Ellens pappa Emil Key hade varit tvungen att sälja sin stora bostad i kvarteret bredvid. Skolan växte och Ellen Key anställdes som lärare. Byggnaden är bevarad.

Från 1884 låg Whitlocks flickskola på Kammakargatan 4, och från 1893 fram till 1913 fannshennes samskola på Kammakargatan 8. Båda byggnaderna är bevarade.

– Det finns inte mycket dokumenterat om Anna Whitlocks privatliv. Hon lät bränna alla sina brev och dagböcker, det var inte ovanligt på den tiden. Hon skrev två läroböcker och tyckte nog mer om att prata. Hon hade svårt för umgänge och blev ofta arg. Flera har vittnat om att barnen var rädda för henne. Men det vände, när hon blev äldre så var hon en person som folk tyckte om att samlas kring, säger Anders Johnson.

Här, på Eriksbergsgatan, låg Whitlockska samskolan från 1913 till nedläggningen 1978. Anna hade en lägenhet i huset Eriksbergsgatan 8A. Samskolan är den institution som haft flest kvinnor som blev politiska pionjärer, enligt Johnson. Bland annat den första ledamoten inom i första kammaren, Kerstin Hesselgren som var lärare i samskolan. Byggnaderna är bevarade.