Det var en söndag i början av oktober. Väddöbon Hans Lifsten, 82, var hos sin särbo Britt-Marie på Värmlandsvägen i Farsta, för att hjälpa till att frakta bort en trasig tvättmaskin.

De hade just fått upp maskinen på släpet när Hans plötsligt segnade ner, drabbad av hjärtstopp.

– Det var inte speciellt tungt. Vi hade en pirra. Jag kände ingen förvarning av att något skulle hända, berättar han för Mitt i drygt två månader senare.

Fick hjärt- och lungräddning

Han har själv inget minne av de dramatiska minuterna som följde. Britt-Marie har berättat för honom att hon ringde ambulans. Samtidigt dök två män dök upp; två okända räddare som råkade befinna sig på precis rätt plats vid precis rätt tid.

I väntan på sjukvårdarna började männen utföra hjärt- och lungräddning på den livlöse Hans.

– Det var en jädra tajming! Utan deras insats är det tveksamt om jag hade överlevt, konstaterar Hans Lifsten.

Medvetslös i flera dygn

Inte ens när ambulansen kom och körde Hans till sjukhuset var det klart att han skulle klara sig. Han var medvetslös i tre dygn innan han slog upp ögonen i sjukhussängen. Det skulle dröja nästan tre veckor från hjärtstoppet till att han kunde skrivas ut.

– Jag var på benen efter 8-10 dagar, hjälpligt. Då blev jag skickad till Danderyd för rehabilitering. Promenader och lite hjärngymnastik. Hjärnan förlorar blod när hjärtat stannar, så minnet påverkas.

Han säger att han har svårare än förut att minnas koder och lösenord, och att balansen är påverkad, men att det blir bättre för var dag som går.

Att hjärtat slår som det ska, det ser en inopererad pacemaker till.

Söker de okända hjältarna

Men ett bekymmer har han, och det är att han ännu inte vet vilka det var som räddade hans liv.

– Jag har på olika sätt försökt få tag på dem för att tacka dem men jag har inte lyckats, säger han.

Därför tar han nu hjälp av Mitt i och hoppas att någon av hjältarna ska se hans efterlysning. Han visar upp två medaljer som han har låtit göra, som han vill ge dem.

Där står orden ingraverade som borde göra vem som helst stolt: ”Tack, du räddade mitt liv! 3:e oktober 2021”.

Från det att larm inkommer tar det i genomsnitt 12 minuter innan ambulansen är på plats, enligt Svenska HLR-registrets rapport för 2020. Därför är frivilligas insatser livsviktiga.

– När någon får hjärtstopp har man bara några minuter på sig innan man faktiskt dör på riktigt, säger Åsa Kax Ideberg, kommunikationsansvarig på Sms-livräddare.

Deras app som i dag har 101 841 frivilliga anslutna i Sverige, varav 28 457 i Region Stockholm, kopplar samman HLR-kunniga, närmaste hjärtstartare och personer med misstänkt hjärtstopp. Åsa Kax Ideberg berättar att de i 46 procent av fallen är på plats före ambulansen.

– Människor i Sverige vill hjälpa varandra. Det finns ett stort engagemang för att hjälpa medmänniskor, säger hon.

Allt är bättre än ingenting

Sms-livräddare har funnits i drygt tio år och finns i dag i tio av landets regioner och diskussioner förs med fler som är på gång att ansluta sig.

Alla som har fyllt 18 och gått en hjärt och- lungräddningskurs kan ansluta sig. Larm får man i anslutna regioner och i många fall kan frivilligas insatser betyda skillnaden mellan liv och död.

En ännu opublicerad studie vid Karolinska institutet visar att 30-dagarsöverlevnaden ökar med 28 procent när frivilliga kallats in.

– Så även om man känner sig som en gröngöling och aldrig har gjort hjärt-lungräddning på en riktig människa så är det bättre att göra någonting än ingenting. Man behöver inte vara rädd. Man kan inte göra fel. Man kan bara göra läget bättre, även om man är nybörjare, säger Åsa Kax Ideberg.

Förra året rapporterades 5 897 hjärtstopp från ambulanssjukvården. Av dessa överlevde 592 i mer än 30 dagar.