Det blev ett välkommet avbrott för en trio när lokaltidningen knackade på hos estet- och medias tredjeklassare för att fråga om tankarna inför höstens val. För Zineb El Mrani, Maya Andersson Hjelm och Alper Erdogan är det en självklarhet att ta plats i vallokalen 11 september.

– Vi får påverka hur samhället ska vara. Jag känner att det är en jättestor möjlighet och jag tycker att vi ungdomar ska ta den chansen eftersom det är vårt samhälle där vi ska leva, säger Zineb.

Zineb berättar att en av frågorna hon känner starkt för är jämställdheten mellan förorter och andra områden.

– Det gäller att låta sin röst bli hörd för att det ska uppnås. Jag tror att många har sina fördomar om de platserna. Sedan är fritidsgårdar och förebyggande verksamhet viktiga. Barn och ungdomar ska ha samma förutsättningar och en plats att gå till.

Bostäder och fritidsgårdar

Handenbon Alper Erdogan håller med om fritidsgårdarna och tycker att kommunen bör utöka så att ungdomar i högre ålder har någonstans att gå på kvällar.

– Vad gör ungdomarna som inte får komma till fritidsgårdarna? De går och hittar på något annat och kanske lockas till kriminalitet eller annat dåligt, säger han.

Zineb tycker att ungdomar ska kunna ta sig ut på bostadsmarknaden på ett enklare vis efter avslutade gymnasiestudier.

– Har vi den möjligheten idag? Nej, det har vi inte. I alla fall inte många av oss. Att stå i en bostadskö kan ta många år. Så ja, det är ett jättestort problem.

Samma oro att flytta finns inte hos Wiktoria Gozdur och Erika Lundström som läser andra året av vård och omsorg. Dels för att de har ytterligare ett år att studera men också för att de trivs så bra i Brandbergen, där de båda har växt upp.

– Men det är klart att jämlikhet mellan områden ska vara en självklarhet, man ska kunna må bra och inte behöva känna sig hotad där man bor, säger Erika Lundström.

Både Erika och Wiktoria nämner vård och skola som viktiga frågor inför höstens val. Men även de lyfter fritidsgårdar och åldersgränsen.

– Fritidsgårdar ska vara öppna för alla och man ska vara välkommen oavsett ålder. Man ska kunna gå dit och ha kul, hänga och chilla, säger Erika.

– Ja, precis. Det är inte så kul att gå till centrum idag och se en massa ungdomar åka runt på elsparkcyklar och skrika. Det blir inte en så härlig miljö av det, säger Wiktoria Gozdur.

Mer valprat i skolan

Erika och Wiktoria berättar att det pratas en del inför valet på skolan, men de tycker att ämnet bör lyftas mer.

– Det är ganska viktigt att prata om det för att få fram vad alla partier står för, men även för att förstå vad det innebär att rösta, säger Wiktoria.

– När man är förstagångsväljare är det så svårt att rösta för man vet inte riktigt vem som står för vad, säger Erika.

Zineb, Alper och Maya känner likadant.

– Om man inte pratar om det i skolan med lärare och vänner så blir det svårt att ta till sig om man inte är intresserad, säger Alper Erdogan.

– Man kan inte ta för givet att alla pratar om det hemma, så det är ändå en viktig roll för skolan att ta tag i, menar Maya Andersson Hjelm.

Fredrika Bremergymnasiets rektor Stellan Andersson berättar att det i vintras fanns representanter från politiska partiers ungdomsförbund på skolan, något som planeras att återupprepas innan höstens val.

– Då organiserar vi politisk information, vi kommer även ha en politisk debatt på skolan och kommer hålla ett skolval så att vi engagerar alla elever. Även de som inte får rösta i det riktiga valet, säger Stellan Andersson och lägger till:

– Att vi har politiska partier på besök har inte bara med valet att göra, det tycker jag att man ska ha på en skola med viss regelbundenhet.

Svar från representanter i samtliga partier i Haninges kommunfullmäktige finns i bildspelet.(På dator: håll muspekaren över bilden. På mobil: tryck på "visa bildtext")