Haningebornas minnen och berättelser ska bli utställning
Minnen. Volvohallen hos Ernst Nilsson i Handen, bilden är tagen 1979. Fotografier från 70- och 80-talet efterlyses från Haninge. Bild från Stockholm läns museum.
Foto: Okänd
20211124061500
20211124061500
Just nu efterlyser Stockholms läns museum Haningebornas minnen och berättelser från Haninge. Tillsammans ska materialet bli en utställning som ska minnas och dokumentera det gamla Haninge. "Minnen försvinner när stadsbilden förändras", säger projektledaren Moa Beskow.
Bakom projektet "Platsverkstan" står Stockholms läns museum som har i uppgift att dokumentera de regionala stadskärnorna som just nu är i ständig förvandling.
– Mycket förändras och vi pratar ofta om hur det kommer se ut i framtiden. Men samtidigt är det ju minnen som kan försvinna när stadsbilden förändras. Med det här projektet vill vi ge folk chansen att berätta sina berättelser från Haninge, säger Moa Beskow, projektledare Platsverkstan.
Bilder och berättelser eftersökes
De vill få in både bilder och berättelser. Brandbergen, Vega och Handen är de områden som står i fokus i projektet, men allt från Haninge tas emot.
– Dessa tre områden ska ju byggas ihop till en stad och är en stor del av omvandlingen i Haninge, därför har vi valt att fokusera på dem.
Varför är det viktigt att dokumentera områden som förändras?
– Jag märker när jag jobbat med detta projekt att när människor får kunskap om sin plats och är med och bidrar så ökar det samvaron. Du blir del av ett sammanhang och lär känna ditt område mer.
Dans från vardagsberättelser
Från och med nu till mars kommer även koreograferna Johanssons Pelargoner och Dans vara i Brandbergen. Där samlar de ihop Brandbergsbornas vardagsberättelser som sedan ska gestaltas i en dansfilm.
– Vi vill ha de där berättelserna om vardagslivet. Just nu pågår nästan som ett detektivarbete för att försöka få tag på de där spännande människorna och deras berättelser.
Samlas in på nätet
Vill du lämna in något gör du det genom en enkät som finns på Stockholms läns museums hemsida.
– Vi börjar att samla in saker därifrån men framöver kommer vi även vara i Haninge för att ta emot bilder, så nu vill vi att folk ska hem och leta i sina fotoalbum!
Insamlingen pågår fram till våren 2022. Materialet visas sedan upp i en digital utställning till hösten 2022 som går att besöka på husets hemsida.
Naimi Lundegård
naimi.lundegard@mitti.se
08 - 550 550 28
"Ett nav av olika röster och perspektiv"
Projetket drivs sedan 2016 av Stockholms läns museum i samverkan med kommunerna och ska ses som ett nav där olika röster, berättelser och perspektiv samlas.
Än så länge har projektet endast utförts i de regionala stadskärnorna, alltså platser där stora förändringar planeras.
Följande åtta platser pekas ut som regionala stadskärnor:Arlanda - MärstaBarkarby - JakobsbergKista - Sollentuna - HäggvikTäby centrum - ArningeKungens kurvaFlemingsbergHaningeSödertälje
Den 20 november framför Johanssons Pelargoner och Dans dansföreställningen Post Wedding Depression för att introducera projetkekt. Det pågår utanför Brandbergens centrum vid 13.00 och 14.00, då är det även möjligt att lämna berättelser på plats.
För mer information samt enkäten, besök museets hemsida:https://stockholmslansmuseum.se/platsverkstan-i-haninge/
Källa: Stockholms läns museum
Nu vill vi att Haningebor letar i sina fotoalbum
Minnen. Volvohallen hos Ernst Nilsson i Handen, bilden är tagen 1979. Fotografier från 70- och 80-talet efterlyses från Haninge. Bild från Stockholm läns museum.
Foto: Okänd
Då. Bilden är tagen från Rudan på Handenterminalen och nämndhuset i december 1974. Bild från Stockholm läns museum.
Foto: Arne Collmo / Haninge Hembygdsgille
Nu. Handenterminalen är en av de platser i Haninge som förändrats senaste tiden.
Foto: Sacharias Källdén
Vanlig syn. Haninge kommun är ett område i förändring. Nu vill man dokumentera det "gamla Haninge".
Foto: Sacharias Källdén