Fisk byttes mot spannmål

​​​​​​ – Varje skylt har en anknytning till platsen och handlar om ett tema, säger Karin Anderberg, deltidsboende på Ornö och en av dem som varit med och tagit fram stigen.

Den här skylten handlar om hur fisken transporterades förr. Fisken saltades in och fördes i båt in i Mälardalen, i så kallade sumpar där man bytte till sig spannmål som man inte hade så gott om.

Skolmaten möjliggör restauranglunch

I Kyrkviken, inte långt från Lervassastigen driver Stefan Skog tillsammans med sambon Helena Falk två restauranger, gästhamn, livsmedelsbutik och mack.

– Det är aldrig lätt att driva den här typen av verksamhet på vintern, säger Stefan Skog. Vi lagar skolmaten till Ornö skola och det är grundläggande för att vi ska kunna servera lunch på restaurangen. Vi har också börjat servera frukost för att få in lite extra pengar.

Nästa landkänning Huvudskär

Lervassastigen slingrar sig i lätt kuperad terräng utmed strandkanten. Utsikten mot ytterskärgården är anslående och vid klart väder kan man till och med skönja Huvudskär längst ute i det yttersta havsbandet.

– Vi behövde få en trevlig aktivitet i Kyrkviken, säger Karin Anderberg. Här finns också gästhamnen och i somras var det väldigt populärt bland båtgästerna att gå längs stigen. Det är väldigt bra att vi har fått till den. Den är lättillgänglig och lagom lång.

Ornöfärjan – länken till fastlandet

Sedan många år drivs bilfärjetrafiken mellan Dalarö och Ornö av det privata rederiet Ornö sjötrafik, på uppdrag av Ornö samfällighet. Men för sju år sedan ansökte samfälligheten hos Trafikverket om att få en allmän vägfärja.

Både Trafikverket och Haninge kommun är positiva till att en allmän vägfärja skulle tas i bruk, men det kommer att ta flera år innan Trafikverket kan fatta ett eventuellt beslut. Och om samfällighetsföreningen skulle dra tillbaka sin ansökan innan dess läggs projektet ned.