Positiv. "Jag tycker att det är bra med restriktioner och går bara till centrum om jag har ett ärende", säger Tejaswi Vutukuri som ska till läkaren med sonen Vakul. Foto: Sacharias Källdén

Handlare och kunder i Skärholmen positiva till nya restriktioner

Den nya pandemilagen innebär att kunder ska ha minst 10 kvadratmeter butiksyta. Något både handlare och kunder i Skärholmens centrum är positiva till. Men inne i butiker står många ändå för nära varandra.

  • Publicerad 07:00, 19 jan 2021

Folk är dåliga på att hålla avstånd.

Sedan den nya pandemilagen trädde i kraft den 10 januari har både handlare och kunder i Skärholmens centrum sett hur besöksantalet har minskat. Något problem att hålla sig till maxantalet i butikerna är det inte för de större handlarna. På Clas Ohlson får de ta emot 80 kunder.

– Jag tycker reglerna är bra så att smittspridningen minskar. Och de funkar bra, vi kommer aldrig upp i 80 personer. Det gjorde vi inte ens under julhandeln, säger Vincent Kölare som jobbar i kassan.

Däremot kan det hända att det blir köer och trängsel inne i butiken.

– Då har vi haft en butiksvärd som säger till folk och dirigerar dem. Det har varit lite blandade reaktioner på det. De flesta har stor respekt men vissa ifrågasätter och tror att viruset inte finns på riktigt, säger Vincent Kölare.

På Kappahl får de ta emot 75 kunder, men inte heller de kommer upp i de siffrorna. Och de har samma problem med kunder som går för nära varandra eller personal, uppger en butikssäljare som vill vara anonym.

– Men värst är det ute i centrum. Där ser man grupper av människor, hela gäng med ungdomar eller släkter som träffas och kramas och pussar varandra på kinderna, säger säljaren.

Svårare i små butiker

På Kjell & Company är det svårare. De har betydligt mindre lokaler och får endast ta emot två kunder åt gången, vilket står på flera skyltar vid entrén. Trots det får de under Mitt i:s korta besök avvisa flera kunder som går in ändå.

– Det är inte jättemånga som följer skyltningen. Jag vet inte om de missar skyltarna eller bara ignorerar dem, säger säljaren.

När kunderna avvisas samlas de istället utanför butiken med sina kölappar.

– Det blir en klump här utanför. Jag vet inte om det är så mycket bättre egentligen, säger han.

Besökare positiva till nya restriktioner

Seda Yilidirum är med 1-åriga sonen Ayaz och handlar i en klädbutik.

– Jag är mest ute och handlar på morgon och förmiddag och då tycker jag att det funkar bra. Men jag går inte hit och handlar på eftermiddagen för då tycker jag att det blir för mycket folk. Jag tycker det är bra med restriktioner men jag tycker folk är dåliga på att hålla avstånd, säger hon.

Tejaswi Vutukuri är i centrum med sonen Vakul 1,5 år.

– Jag tycker att det är bra med restriktioner en tid så att man minimerar antalet infektioner så att vi snart ska kunna träffas som vanligt igen, säger hon.

Och hon tycker att det blivit mindre folk i centrum sedan de nya reglerna infördes.

– Jag är här idag för att min son ska på ett läkarbesök, men nuförtiden går jag inte hit om jag inte har ett ärende, säger hon.

Det här är nya pandemilagen

Den tillfälliga pandemilagen började gälla den 10 januari 2021. Den gäller gym- och sportanläggningar, badhus, handelsplatser och platser för privata sammankomster.

Varje besökare/kund ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av ytan. Därför är det obligatoriskt att beräkna det maximala antalet tillåtna besökare/kunder.

Skyltar om detta ska finnas vid entréerna. Det ska också finnas handsprit eller möjlighet att tvätta händerna.

Vid privata sammankomster (till exempel i fest- och föreningslokaler och andra platser som hyrs ut) får max 8 personer delta.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Regerigen

Visa merVisa mindre