Dalmatinern Happy, 3, är först att hälsa vid dörren till det gula huset i Stureby där hon bor med sin husse, författaren Håkan Borgström. Han har skrivit 16 böcker och medverkat i fem andra titlar, de flesta är populärvetenskapliga barnböcker. Nu är han aktuell med "Samuels magiska glasögon" som utspelar sig i Majroskogen och ytterligare en barnbok om vatten som är granskad av vetenskaplig expertis.

Håkan Borgström har skrivit 16 böcker, är vetenskapsjournalist och har tidigare arbetat på Naturhistoriska.

Håkan Borgström har skrivit 16 böcker, är vetenskapsjournalist och har tidigare arbetat på Naturhistoriska.

Johannes Äng

– Det är viktigt för mig. Barn har rätt att få korrekt information. Jag ser alldeles för mycket slarv, barnböcker som översätts från andra språk och inte faktakollas, säger Håkan Borgström medan han häller upp nybryggt kaffe.

Stressa inte i skogen

Hans kök är fyllt av växter och blommor, på väggen hänger en plansch med "statens vilt" från Naturhistoriska riksmuseet där han tidigare arbetade. Det var under en av sina dagliga promenader med Happy som han fick idén till barnboken om de magiska glasögonen. Tar man på sig dem – som Samuel i boken gör – ser man hur en sten egentligen är en kanin och en rotvälta förvandlas till en uggla. Det finns mycket att upptäcka.

– Står man i naturen och tittar ett tag så ser man efter ett tag de här sakerna. Konturerna träder fram – och så vips är ett träd egentligen en schimpans, säger Håkan Borgström, som har själv fyra barnbarn och försöker att se saker med deras ögon.

Har du något tips på hur man kan upptäcka att ett träd egentligen är en uggla?

– Att inte stressa. Gör man det så missar man mycket. Gå gärna i gammelskog, där träd som fallit omkull tillåts ligga kvar, och titta efter saker som sticker ut, säger Håkan Borgström.

Skyltdockan som står i Håkans arbetsrum hittade han på utförsäljning i en affär som skulle stänga.

Skyltdockan som står i Håkans arbetsrum hittade han på utförsäljning i en affär som skulle stänga.

Johannes Äng

En trappa upp i Sturebyhuset där Håkan bott sedan 1994 finns hans arbetsrum – tillika hans förlags kontor. En skyltdocka står i fönstret och tittar ut över gatan.

– Det var utförsäljning i en affär som skulle lägga ner. Jag gillar den, säger Håkan Borgström.

Föreläst i skolor

Förutom författare är han frilansande vetenskapsjournalist och konsult. Håkan Borgström har även varit ute i skolor och föreläst om sina böcker.

– Där får man verkligen feedback, det är jättekul.

Håkan Borgströms drivkraft är att berätta historier. Den har han haft så länge han kan minnas.

– Som barn, innan jag kunde skriva, så startade jag en tidning. Mina föräldrar fick skriva ner det jag sa, säger han och skrattar.

Just nu håller han på med tre olika romanprojekt för vuxna. De handlar om girighet, hämnd och makt.

– Jag får ofta idéer när jag sitter och läser. Jag är lite av en "newsjunkie".