Det är långt efter middagstid i den japanska hamnstaden Yokohama när Robert Wennberg dyker upp på skärmen. Teams-mötet kan börja.

Han erkänner att han är nervös. Sju år har hunnit gå sedan han lämnade Bro, mestadels talar han engelska och japanska nu mera. Nervositeten går dock över snabbt.

Som många andra unga männi­skor började han fundera på vad som skulle hända när dörrarna öppnades till Upplands-Brogymnasiet och det var dags att springa ut.

Det ena gav det andra och en språkresa till Japan bokades.

Robert Wennberg tycker att fler unga ska våga gå utanför sin comfort zone och våga pröva något man vid första anblicken kanske tycker känns läskigt – plötsligt hittar man sin grej.

Robert Wennberg tycker att fler unga ska våga gå utanför sin comfort zone och våga pröva något man vid första anblicken kanske tycker känns läskigt – plötsligt hittar man sin grej.

Asami Kihara

Kollektivet gav kontakter

Robert Wennberg bodde i ett kollektiv och lärde där känna männi­skor som hjälpte honom in på den japanska arbetsmarknaden.

– Jag har alltid spelat spel sen jag var liten. Det började med Nintendo 64 som mamma köpte till mig och min bror när vi var små. När jag fick min första dator i tolvårs­åldern så var det World Of Warcraft som gällde.

Till en början fick Robert chansen att komma in på ett stort marknadsföringsbolag. Här fick han efter en tid kontakter som senare ledde honom vidare till det japanska spelföretaget SEGA.

På deras utvecklingsavdelning arbetade han som assistent till producenten­ på avdelningen under nio månader, fram till att pandemin spred sig över världen.

– Jag har aldrig varit duktig på att plugga och sitta ner, såvida det inte är något som jag brinner för extra mycket, då kan jag nörda ner mig.

Under ett år utvecklade han hemsidor. Han sökte därefter ett nytt jobb, den här gången på företaget­ Lionbridge som sysslar med att testa spel på uppdrag av andra bolag runt om i världen.

Livet i Japan

Robert är gift och har sitt liv i Japan. Men tankarna på att återvända till Sverige någon gång i framtiden finns där – kanske.

– Japan är ett väldigt bra land för att bygga arbetslivserfarenhet och lära sig väldigt mycket. Men i framtiden då jag kanske vill jobba mindre, då vill vi möjligtvis flytta till Sverige.

Det var fyra år sedan den forne Brobon besökte Sverige senast.

– Jag saknar naturen i Upplands-Bro nu här bland skyskraporna. Men samtidigt kände jag mig rätt ensam under min gymnasietid. Sen hände det inte så mycket i Bro och det gjorde att jag ville pröva att gå ur min comfort zone.

Vad har du för råd till andra unga som närmar sig studenten?

– Sverige och CSN har så mycket hjälp att erbjuda, det är både väldigt enkelt och billigt. Särskilt då det kommer till utbytes- och utlandsstudier. Jag skulle säga att det är värt att kolla på det. Och sen: Våga ta klivet! Det är då det roliga och spännande kan hända.

– Hade jag sagt till mig själv för tio år sedan att det var det här jag skulle jobba med så hade jag inte trott på det.