Han har Stockholms (?) mest julpyntade balkong

​​​​​​​Stans juligaste balkong (?) – i år mer maxad än någonsin. Patrik Rudqvist går all in i pandemitider för att sprida lite glädje på Sankt Eriksgatan.

  • Publicerad 19:00, 26 nov 2020

Det är fjärde året som Patrik Rudqvist julpyntar balkongen på Sankt Eriksgatan, som inspirerades under sin tid i USA. I år blir det ”mycket mer än tidigare” enligt honom som lever efter devisen "more is more" när det gäller julpynt.

Eller vad sägs om cirka 50 ljusslingor, fem tomtar, ett antal stjärnor och granar, glitter och ”lite annat smått och gott”. En tomte som gungar i under balkongen. Och en annan som sover i hängmatta tillhör några av årets nyheter. Maxandet är en coronaeffekt.

Patrik har Kungsholmens juligaste balkong

– Ja, lite så. Man måste lysa upp lite extra mycket i år när allt annat är så mörkt. Man ser att många har satt upp sina julsaker tidigare än vanligt och det är lite extra ljus nu när många har tid att gå hemma och plocka, säger Patrik Rudqvist.

– Det är bara att köra på och hitta på nya dekorationer och utöka varje år.

Finns det verkligen mer plats?

– Ja, ha ha. Det finns mycket plats att täcka. Jag kollar på bilder från tidigare år och tittar var det är lite tomt.

För hans egen del är det dock lite mer tidskrävande än att bara ”gå och plocka”. Julpyntet förvaras i flera flyttkartonger och han började redan för två veckor sedan.

Nyligen började han tända balkongen och trots att den inte är helt klar än (!), men blir det inom kort,  drar den såklart blickarna till sig både från gatan och på sociala medier under #julballe. Han har även medverkat i radio och tv.

– Jag har förberett en massa och haft hjälp av min pojkvän Stiven också. Det tar ganska mycket tid och kraft. Det blir många sena nätter, ha ha. Men det är helt klart värt det. Jag kollade nyss och då stod det någon mitt på vägen och tog bild och två andra på trottoaren även nu mitt på dagen, säger han.

Hur mycket skenar din elräkning under december?

– Förra året blev det cirka 100 kronor bara, men blir nog mer i år. Men jag kör dock grön el, skrattar Patrik.

Julnot: Storjulpyntarna och Kungsholmsborna Pehr och Richard Hante meddelar att de inte kommer inte komma maxpynta sitt hem i år heller. Detta på grund av coronapandemin som gör att de inte kan ha sin stora julfest för deras vänner. Därför pyntas det bara ”för husbehov, med bara en gran istället för 34” hälsar Pehr som hoppas dock att det maxande pyntandet blir av nästa år.

MAXAT. Patrik Rudqvist devis är "more is more". Foto: Privat

Julpimpade hem sökes

Brukar du gå bananas och maxa julpyntet? Skicka in dina bilder på ditt hem, gran eller balkong när det är dags till kungsholmen@mitti.se