Årsta IP rustades upp för 35-40 miljoner kronor 2018. Då byggde Hammarby IF nytt klubbhus med både omklädningsrum, gym, kontor, kök och matsal. Men klubben växer och redan nu tittar man på en flytt vilket sajten Fotbolldirekt nyligen avslöjade.

– Det är inledande tankar och vi har påbörjat en diskussion med staden. Vår verksamhet växer kraftigt och vi behöver hitta ytor och faciliteter för att kunna hantera dagens och framförallt morgondagens behov, säger Richard von Yxkull, vd för Hammarby IF Fotboll till Mitt i.

På Årsta IP finns en elvamanna-plan och en sjumannaplan. I dag delar herrlag, HTFF och pojkakademilag på ytorna.

– Det är alldeles för många lag som delar på ytorna. Och vi planerar att ta hit damlaget och delar av vår övriga akademiverksamhet. Dessutom är det enbart konstgräs på Årsta IP vilket är ohållbart. Vi spelar hälften av våra matcher på gräs.

Hur många planer skulle ni behöva i Skarpnäck?

– Om en flytt från Årsta ska vara praktiskt och ekonomiskt försvarbar behöver vi minst tre fullstora planer. 

Klubben för också diskussioner med staden om andra alternativ.

– Bland annat om möjliga kortsiktiga lösningar på Årsta, men också om andra möjliga platser och lösningar. Det är dock klart att Skarpnäck är platsen som bäst skulle lösa våra behov, både till yta och geografisk placering. Samtidigt har vi full respekt för att det finns andra verksamheter där i dag, till exempel Spårvägens FF och cricket. Det planeras även för nya bostäder i området som kan påverka utformningen

De tidiga planerna för Skarpnäcksfältet innehåller simhall, ishall och andra idrottsanläggningar, men också cirka 500 bostäder. Men idrottsförvaltningens kommunikationschef Camilla Hagman berättar att det är för tidigt att svara på om Hammarby kan att etablera sig här.

"Det finns inte så många konkreta svar runt frågan ännu. Den är under utredning och dialog pågår. Det pågår också ett detaljplanearbete för bostäder och simhall i området som behöver tas i beaktning.", skriver hon i ett mejl.