Corona fortsätter att hålla Sverige och Väsbyborna i ett fast grepp. Många jobbar hemma och träffar inte lika mycket folk som vanligt, en isolering som kan leda till att man mår sämre psykiskt.

Hälsocoach Eva Bergström-Pettersson har länge arbetat med att förbättra Väsbybornas hälsa, senast i de populära walkingturerna, naturpromenader med ledare.

Även i höst händer det grejer. Tillsammans med Väsbyhem kommer hon med bas i det sociala företaget "Naturlig hälsa och utbildning" ordna kostnadsfria aktiviteter.

– Så nu blir det en fortsättning på det lyckade sommarprojektet som vi kallar ”Naturlig hälsa och gemenskap i Smedby”, säger hon.

Yoga som friskvård

Aktiviteterna som erbjuds är till exempel hälsosam matlagning, yoga, meditation och andningsövningar. De kommer att hållas på tisdagar och fredagar i Väsbyhems lokal på Sadelgatan 182B i Smedby.

På en annan plats i Smedby, närmare bestämt Ryttargatan 270, har föreningen efter renoveringar nyligen flyttat in i det som de kallar "Väsbys första friskhus".

– Vi har precis startat "Naturlig hälsa-huset". Där har vi nu förberett oss för att ta emot dagverksamhet. Vi vill också samarbeta med myndigheterna för att nå de människor som står långt från arbetsmarknaden, berättar Eva Bergström-Pettersson och fortsätter:

– Vi skulle gärna ge plats åt kvinnor med behov av språkträning och långtidssjuka kvinnor med intresse för hälsa och naturens läkekraft.

I samband med etableringen av huset finns det planer på att anlägga en så kallad sinnesträdgård.

– Den kan ge möjlighet till rekreation och återhämtning för både kropp och själ, säger Eva Bergström-Pettersson.