Färre inbrott. 57 bostadsinbrott polisanmäldes i Nacka-Värmdö under årets första fem månader. Foto: Mostphotos

Hälften så många inbrott i år

57 inbrott polisanmäldes i hela Nacka-Värmdö under årets första fem månader. Det är en halvering jämfört med i fjol.

  • Publicerad 09:18, 30 jun 2021

Under årets första fem månader polisanmäldes totalt 57 inbrott och inbrottsförsök i Nacka-Värmdöområdet. Det är att jämföra med 116 stycken under samma period förra året.

Årets siffra är inte bara låg jämfört med i fjol utan också jämfört med 2019, 2018 och 2017.

– Hela det här året har det legat på en otroligt låg nivå vilket är väldigt glädjande, säger Ola Åkesson, kommunpolis i Nacka-Värmdö.

Mycket hemmajobb

Han ser flera troliga förklaringar till minskningen.

– Att många jobbar hemifrån är nog den främsta faktorn bakom att det har skett mycket färre bostadsinbrott. Fler har koll på sina bostäder och sina grannars bostäder och på vilka som rör sig i områdena, säger han.

En annan förklaring tror han ligger i att det har varit svårare att ta sig in i Sverige i och med pandemin.

– Vi vet att en stor del av bostadsinbrotten brukar begås av kriminellt inresta ligor.

Det är inte bara i Nacka-Värmdö de polisanmälda inbrotten och inbrottsförsöken har minskat markant i år. I hela länet syns en minskning med nästan 40 procent under samma veckor. I Värmdö och Nacka är tappet 60 procent respektive 47 procent jämfört med förra året, enligt polisens statistik.

Håll koll åt varandra

Det faktum att coronarestriktionerna nu börjar lätta och att sommaren är här med stundande semestertider kan förändra situationen.

– Kanske börjar det nu resas i lite större utsträckning, vilket skulle innebära att färre vaktar sina hus och att det blir enklare för att göra inbrott. Nu har vi väldigt låga nivåer men under semestertider ökar risken för bostadsinbrott historiskt sett, säger Ola Åkesson.

Därför gäller det att påminna sig själv och sina grannar om att hjälpas åt att vakta och hålla lite extra koll i sitt område när semestrarna börjar, tillägger han. De flesta bostadsinbrott sker dagtid när ingen är hemma. En fungerande grannsamverkan minskar risken för inbrott med cirka 35 procent, enligt Ola Åkesson.

Bostadsinbrott 2021

I siffran ingår polisanmälda inbrott samt inbrottsförsök i villor, radhus och lägenheter i Nacka och Värmdö kommun. Perioden är vecka 1–21 respektive år.

2021: 42 (Nacka) 15 (Värmdö)

2020: 79 (N) 37 (V)

2019: 73 (N) 19 (V)

2018: 106 (N) 23 (V)

2017: 115 (N) 13 (V)

Ring 112 vid brott som pågår nu eller precis har skett. Ser du något som sticker ut som du kopplar ihop med brottslighet tipsa via polisen.se. Vill du engagera dig i grannsamverkan kontakta LPO Nacka, eller kommunpolis Ola Åkesson. Källa: Polisen

Visa merVisa mindre