180 av 371 elever på Kärrtorps gymnasium blev någon gång förra läsåret av med sitt studiebidrag en månad eller fler enligt statistik som SVT begärt ut från Centrala Studiestödsnämnden (CSN). En andel på 48,5 procent är högsta siffran i länet i SVT:s sammanställning.

– Men den siffran visar inte hur hög frånvaron är eller hur ofta man fått studiebidraget indraget, påpekar rektorn Pernilla Ericols för Mitt i.

Fyra timmar räcker

Det är ingen jättehög frånvaro som ska till. Men konsekvenserna är kännbara. Fyra timmars ogiltig frånvaro under en månad, det som för det mesta kallas skolk, gör att du kan bli av med studiebidraget för en hel månad. I alla fall om skolan rapporterar frånvaron till CSN.

Efter att studiebidraget dragits in förbättrar en del elever sin närvaro, alternativt blir man bättre på att redogöra giltiga skäl för frånvaron.

– För en del elever blir det en väckarklocka och man förbättrar sin närvaro. För andra blir det inte så, säger Pernilla Ericols.

12 procent

Den ogiltiga frånvaron utslaget på alla skolans elever låg förra läsåret på 12 procent enligt Ericols.

– Jag kan inte redogöra för frånvaron på andra skolor i Stockholms stad. Men jag vet ju att det finns andra skolor som har en nivå på frånvaron i paritet med vår, men som inte rapporterar in i samma utsträckning. Därför känns den här placeringen lite orättvis mot våra elever, säger hon.

I SVT:s inslag påtalar Pernilla Ericols att skolan har relativt många elever med olika typer av studieutmaningar och att man i den gruppen oftare ser en högre frånvaro än hos en snittelev. Enligt rektorn har många elever haft hög frånvaro även i grundskolan och därför bör arbetet med närvaron börja redan där.

– Men vi på gymnasiet behöver självklart jobba med saken. Det handlar om att jobba med relationer, få ungdomarna att känna sig välkomna till skolan och göra vad vi kan för att de ska klara sina studier, må bra, känna att de lyckas, och erbjuda trygga vuxna som finns där för dem både i undervisningen och socialt, säger rektorn till SVT.