Dalen och Årsta torg. Gullmarsplan, Östberga och Rågsved. Där har polisen bevakningskameror i dag. Det är även på gång att sättas upp i Hagsätra, men när det kan bli aktuellt är inte klart.

– Vi projekterar, men det kan vara långa processer. Vi förhåller oss hela tiden till den problembild som finns i staden, där vissa platser är i mer akut behov av kameror än andra, säger en polis på kameratekniksektionen.

Polisen jobbar både med permanenta och tillfälliga kameror, där beslut fattas var tredje månad. I Högdalen, där det i dag finns tillfälliga kameror, är en mer omfattande och permanent lösning i sikte.

– Vi har sett att det håller till en del personer där som hanterar narkotika. Högdalen är en öppen drogscen, men inte lika iögonfallande som Rågsved, säger Mikael Sundberg, kommunpolis, som är med och skriver beslutsunderlagen till övervakning i området.

Redan nu i februari planeras kameror i Kärrtorp och Björkhagen.

Redan nu i februari planeras kameror i Kärrtorp och Björkhagen.

Erik Lejdelin

– Det är ett jättebra verktyg för oss, både i brottsutredande syfte och för att kunna göra bra ingripanden. Det är inte samma stämning som när Orwell skrev "1984", de flesta tycker att det är positivt med kameror.

Kan få kameror i februari

I dag finns drygt 300 poliskameror i Stockholms län. Men polisen jobbar på utökad övervakning. Under 2026 hoppas man på cirka 800 kameror i länet.

– I bästa fall. Det är vår förhoppning, säger Stefan Singman, sektionschef för kamerabevakningen i Stockholm.

Om polisen inleder en förundersökning om brott kan personalen på kameracentralen tanka ned inspelningar från kameror i ett område. Med hjälp av dataprogram görs en automatisk sökning efter bilder av exempelvis en person eller bil. Dagens regler förbjuder dock att programmet används i realtid, något Stefan Singman vill att det ska bli ändring på. Inte bara för att lösa brott.

– Tänk dig ett scenario som gäller en försvunnen person eller en person som lämnat ett självmordsbrev. I dag är det mer en slump om vi hittar personen, säger Stefan Singman.

Redan i februari kan Björkhagen och Kärrtorp ha fått tillfälliga kameror, efter att polisen sett ordningsstörningar där.