Sedan 2010 har Håbo kommun, med små undantag, fallit stadigt på den rankning som genomförs av Svenskt Näringsliv genom en enkätundersökning.

Målsättningen har länge varit att man ska nå betyget 4,0 och en placering bland de tio bästa kommunerna i landet. I stället har det gått åt motsatt håll. Fram till i fjol.

Då kom det efterlängtade lyftet. Från plats 206 till 162. En förbättring med 44 placeringar och en förhoppning om att det nu verkligen vänt, men när en antydan om hur det skulle gå i år släpptes i maj var det inga roliga nyheter.

Då presenterades resultatet av det som kallas Svenskt Näringslivs företagsklimatsenkät för 2022.

Håbo fick visserligen samma helhetsbetyg som förra året men tappade på de flesta andra parametrar.

– Företagen i Håbo är frustrerade över att debattklimatet politiker emellan fortfarande är under all kritik och att det är ständiga byten på centrala funktioner i kommunen. Det blir svårt att få styrfart mot ett förbättrat företagsklimat så länge det ser ut så, sa Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen (Uppsala län och Norrtälje kommun).

Nu kommer det definitiva svaret och det är alltså dåliga nyheter. Håbo hamnar på plats 188 och tappar således 26 placeringar.

Håbo har dessutom rankingplacering 38 av 43 i SKRs kommungrupp A2, pendlingskommun nära storstad.