Året ut. Distansundervisning på deltid för Danderyds gymnasium gäller året ut - men kan komma att förlängas om smittspridningen inte minskar. Foto: Mikael Andersson

Gymnasium går tillbaka till undervisning på distans

Danderyds gymnasium planerar för distansundervisning resten av året. Det efter att de sett smittspridning bland sina elever.

  • Publicerad 16:22, 20 nov 2020

I veckan togs ett regeringsbeslut, som börjar gälla från och med måndag, om att gymnasieskolor kan ta fler åtgärder för minska trängsel. Nu har Danderyds gymnasium valt att hålla distansundervisning på deltid resten av året.

Fredrik Nordlander, rektor på Danderyds gymnasium, ser på utvecklingen med oro – men på beskedet som bra med anledning av smittspridningen.

– Det är sannolikt inte jättebra för alla elever. Vi har erfarenhet av att det inte fungerar tillräckligt bra för alla elever, säger han.

Elever och föräldrar på skolan har informerats, meddelar Danderyds kommun. Enligt planen ska eleverna från den 30 november gå på ett rullande schema.

Två årskurser ska då läsa på distans och en på skolan, en vecka i taget. Varje årskurs går en vecka var på skolan fram till terminens slut.

– Det här systemet, att två årskurser är hemma och en i skolan, ser vi som en karens för eleverna. Det borde ha en inbromsande effekt på smittspridningen.

Vad säger eleverna, lärarna, om det här?

– De har tagit emot det bra. Både lärare och elever. Vi jobbar mer konstruktivt hur ska vi komma vidare, hur lektionerna ska planeras om.

Bildningsdirektör Kent Henningson meddelar att utbildningsnämnden fattar ett formellt beslut i frågan på måndag.

Under nästa vecka ska skolan förbereda för att gå över till distansundervisning. Lärare kommer även att erbjudas utbildning för att driva undervisning på distans.

Är ni mer förberedd nu än i våras?

– Jo, absolut. Vi har en situation där vi har erfarenhet av flera månaders distansundervisning. Nu inför vi ett mellanting, så vi har goda och dåliga erfarenheter. Vi försöker använda båda två något bättre än situationen i våras, säger Fredrik Nordlander.

Vad tänker du inför vårterminen, om det inte blir bättre?

– Oron är att vår insats inte hjälper. Så kan det vara, då är det en överhängande risk att fortsätta samma system som vi valt under en längre period. Då får den politiska nämnden fatta beslut om det, säger han och tillägger:

– Om det förvärras kan vi hamna i 100 procent distansundervisning, dit hoppas jag verkligen inte att vi kommer.