Macken. Peter Wikström har drivit sjömacken drygt en tredjedel av alla de 100 år den nu funnits. Foto: Stefan Källstigen

Gulf i Vaxholm firar 100 år

I snart 38 år har Peter Wikström drivit Gulf-macken i Vaxholm. Men båtmacken har funnits mycket längre än så. Nu firar den hundra år som Sveriges äldsta bemannade mack som fortfarande är i drift.

  • Publicerad 12:11, 10 jun 2022

Det har blivit en del av livet, av ens existens,

– Det är galet lång tid, säger Peter Wikström, som räknar sin 38:e säsong på Gulf-macken i Vaxholm. Ändå är han bara en del av mackens nu 100-åriga historia.

1985, samma år som Bobbysocks vann Eurovision och filmen Terminator hade premiär, fick Peter chansen att ta över macken av den dåvarande ägaren. Att det skulle bli så många år på samma ställe anade han nog inte.

– Det har blivit en del av livet, av ens existens, säger han.

Strategiskt läge

På bryggan springer hunden Pelle runt i sin fina flytväst, ett måste sedan han druttade i vattnet för en tid sedan berättar Linnea Halleni, arbetsledare på macken. Hon och kollegan Martin Himmelstrand, Peters ”plastson”, är bara två av anledningarna varför Peter trivs så bra på jobbet:

– Det roligaste är mötet med människor och ungdomarna som jobbar, säger han.

Båtmacken.1960-tal. Foto: Okänd fotograf

På förmiddagen så här i början av säsongen ligger bara en båt vid bryggan och Peter passar på att växla några ord med föraren.

Annars, under sommaren kan det vara smockfullt vid bryggorna. Att macken placerades vid Kronudden av grundaren Ossian Wirström 1922 var ingen slump.

– Han var sjökapten så han visste vad han gjorde. Han la macken på det bästa stället. Det måste vara så eftersom vi säljer så bra, säger Peter Wikström.

– Vi ligger på E4:an ut mot skärgården, där alla farleder möts.

Under båtsäsongen jobbar 35 till 40 ungdomar på macken berättar han:
– Det är 12 stycken varje dag på sommaren.

Många olika skyltar

Linnea Halleni berättar att hon började på macken som 14-åring, tog en paus på två år och nu kommit tillbaka, numera som arbetsledare:

– Det är en så otroligt rolig arbetsplats, säger hon.

Starten. Den äldsta kända bilden på båtmacken är 1926. Vykort Foto: Okänd fotograf/Sjöhistoriska museet

Föreståndare. Axel Jensen tog över macken efter grundaren Ossian Wirström. Bild från 1934. Foto: Okänd fotograf, Gulf Vaxholm

Martin Himmelstrand, personalchef, berättar att han jobbat till och från på macken i 20 år.

Genom åren har macken varit återförsäljare först för Texaco, sedan Caltex och så Texaco igen. Från slutet av 1990 talet prydde Preems björn macken, men att den sedan 2013 heter Gulf är ett påhitt av Peter som vurmar för det snygga varumärket.

Har du tänkt på att även erbjuda el?

– Ja, elbåtar är ju på frammarsch. Problemet är att det inte finns tillräckligt med el på kajen i Vaxholm och ute i skärgården. Dessutom har elbåtarna ganska kort räckvidd ännu så länge.

Peter berättar att han behöver fler bryggor så båtar kan ligga en längre tid bland annat för att ladda och att han haft kontakt både med leverantörer av laddstolpar och Vaxholms stad.

– De har varit positiva, så förhoppningsvis är det något som kommer, säger han.

Hur länge kommer du hålla på?

– Jag vet inte. Så länge det är roligt. Och jag tycker att det är fantastiskt roligt!

Tankar. Peter Wikström, Martin Himmelstrand och Linnea Halleni utgör kärnan i bemanningen – men på sommaren jobbar åtskilligt fler på macken. Foto: Stefan Källstigen

1922: Sjökapten Ossian Wirström startar sjömacken på Kronudden i Vaxholm, som återförsäljare för The Texas Company (Texaco)

1947: Sjömacken blir en Caltex-mack. På den tiden kunde man även tanka bilar på macken.

1965: Mackens första flytbrygga läggs ut.

1966: Sjömacken blir åter en Texaco-mack.

1985: Peter Wikström tar över macken.

1997: Macken byter namn till Preem.

2013: Macken byter namn till Gulf.

Visa merVisa mindre