Det senaste året har flera kommunala förskolor på Kungsholmen stängts för att minska lokalkostnaderna när barnantalet sjunker och för att få budgeten att gå ihop.

https://www.mitti.se/nyheter/kungsholmen-river-forskolor-for-att-klara-ekonomin/repslc!lGPvuKYVMFvpSb4NKnlw/

Förra året räknades budgeten centralt upp 0,9 procent – för lite ansåg både oppositionen och Lärarförbundet.

I år blir den centrala uppräkningen av förskolepengen 1,5 procent, cirka 3,9 miljoner kronor för Kungsholmen, enligt Rasmus Jonlund (L), stadsdelsnämndens ordförande.

https://www.mitti.se/nyheter/s-tuff-tid-vantar-for-kungsholmens-forskolor/repsjn!Fx7W4i22bv8coOX52iBceg/

Men enligt honom ska Kungsholmen lägga ytterligare en procent mer av förskoleschablonen direkt till förskolorna jämfört med förra året, vilket innebär ytterligare 2,7 miljoner kronor.

– Det är fortfarande en stram budget och jag lovar inte guld och gröna skogar. Men det är roligt för det visar att det arbete som vi har gjort med att minska lokalkostnaderna, ger effekt. Det här är förhoppningsvis bara början, vi ska fortsätta att se över och minska lokalkostnaderna för att försöka ge mer pengar till pedagogerna och barnen, säger han.

Men är det inte bara ett resultat av att ni har minskat antalet lokaler? Det är ju inga extra pengar som ni skjuter till från annat håll?

– Det är en prioritering av oss. Hade vi inte gjort något åt lokalerna så hade det inte blivit några extra pengar. Teoretiskt hade vi kunnat flytta pengarna till annan verksamhet, men det hade varit konstigt då förskolan behöver de här resurserna. 

Även om Jonlund betonar att stadsdelsnämnden inte detaljstyr hur pengarna ska användas, hoppas han att både barn, föräldrar och pedagoger ska märka av det.

– Dels blir det en starkare grund i verksamheten, en starkare ekonomi för bemanning. Dels ger det utrymme att arbeta med saker vi pekar på i budgeten, som fokus på rörelse, digitalisering, utevistelse och lek. Det finns en läroplan att jobba efter och nu får förskolan större resurser att göra det.  

Förskolor som slås ihop för att minska lokalkostnader. Betyder det att ni vill se fler större förskolor?

– Nej, det är inte tanken. Vi ser ett minskande barnantal framöver och kommer säkert att behöva stänga fler förskolor. Vi behöver ta chansen att göra en omställning nu. Alla våra lokaler idag är inte tipp-topp och därför ser vi över det nu, så att vi kan få till bättre förskolor när vi behöver utöka igen.