Gröna drömmar om hållbar mat

I en betonghall smids storslagna planer på att lösa framtidens livsmedelsproduktion. Ligger svaret i inomhusodlad fisk och grönsaker som växer i vatten?

  • Publicerad 10:28, 2 okt 2021

Utanför en lada vid Husby gård i Markim står bilar parkerade. Det och en mycket diskret skylt där det står ”Johannas Stadsodlingar” är det enda som antyder att här finns en pilotanläggning som ägarna vill ska bli en del av framtidens livsmedelsproduktion.

– Vi vill skapa lokala och kretsloppsbaserade system, säger vd Thomas Bjelkeman Pettersson. Vi tycker att det är fel att transportera grönsaker över hela Europa.

Sedan tre år tillbaka jobbar en grupp food tech-entusiaster med projektet, som de hoppas ska leda till storskalig livsmedelsproduktion.

– Vi tänker stort. Vi vill bygga tio fabriker i framtiden nära storstäder i norra Europa.

Mycket importeras

Thomas Bjelkeman Pettersson kommer från it-branschen men har även läst miljövetenskap. Hustrun Anke van Lenteren är grafisk designer och trädgårdsarkitekt.

De bodde i London innan de för 15 år sen flyttade till Sverige.

– Samtidigt började vi tänka mer och mer på hur maten produceras i Sverige och hur mycket som importeras. Till slut kom vi fram till det här konceptet, säger Anke van Lenteren.

Deras lösning handlar om akvaponi, odling i vatten, en teknik som allt fler entreprenörer börjar nosa på.

I stora vita plastflottar prunkar plantorna ovanpå bassänger. Vattnet kommer från två fisktankar vid betonghallens kortända.

I fisktankarna simmar 170 regnbågsforeller.

De utandas ammonium, som i två steg omvandlas till kväve i ännu en tank med bakterier. Kvävet i sin tur ger näring till grödorna.

De olika stationerna utgör ett slutet och cirkulärt system, som hålls igång med el.

– Anläggningen drar 100 watt per kvm odlingsyta. Det är inte mindre än i ett växthus. Men det är ju okej om man använder grön energi.

Plantorna växer bra och med tolv skördar om året är produktiviteten hög.

Vill bygga mer i Markim

Men företaget Johannas Stadsodlingar AB grönskar ännu inte.

Hittills har de tagit sig fram på egna medel och stöd från statliga Vinnova. Ägarna har ännu inte tagit ut någon lön. Nyligen fick företaget in fem miljoner i nytt kapital. Bakom står bland andra familjen Kull, som grundade MatHem, och Propel Capital.

Målsättningen är skala upp och flytta in i den stora ladan.

– Den ska bli fiskodling med 20 gånger mer volym än i dag och en 80 gånger strörre grönsaksodling. Vi väntar på förhandsbesked om att bygga två nya odlingshallar här i Markim, säger Thomas Bjelkeman Pettersson.

Akvaponisystem – så funkar det

Fisk odlas i tankar och utsöndrar ammonium.

Vattnet därifrån filtreras så att avföringen försvinner.

Vattnet förs in behållare med bakterier som i två steg omvandlar ammoniumet till kväve.

Spårämnen, som små mängder järn, tillsätts innan vattnet flyter ut i odlingsbassängerna.

Därifrån återförs sedan vattnet till fisktankarna.


Källa: Johannas stadsodlingar

Visa merVisa mindre

Nutid och framtid

På Johannas stadsodlingar arbetar i dag tolv personer, varav hälften på heltid.

De producerar i dag 500 plantor i veckan.

Med den anläggning de projekterar för är tanken att producera 50 000 plantor i veckan.

”I stället för att ha en årsproduktion på 200 kilo fisk pratar vi om 35 ton”, säger Thomas Bjelkeman Pettersson.

Om företaget växer kommer det att anställas fler, men automatiseringsgraden blir hög och det blir inte så många.

Visa merVisa mindre