Strömmensberg
Att hösten väntar runt hörnet är svårt att föreställa sig mitt i den praktfulla sensommargrönskan i Kristinedals odlarförening.
I dalen nedanför Strömmensberg, bara ett stenkast från Härlanda kyrka, står de omkring 150 odlingslotterna i full blom.
De smala stigarna kantas av dignande äppel- och plommonträd, krassens korallröda blommor slingrar fram genom planteringarna och solrosorna vajar flera meter upp i skyn.
Uppifrån en stentrappa kommer Katrin Sepp gående med lätta steg iklädd en gråmönstrad regnjacka.
Hon är ordförande i föreningen och spenderar en stor del av sommarhalvåret på sin omsorgsfullt skötta kolonilott.
Odling och estetik. Katrin Sepp, ordförande i Kristinedals odlarförening tror att kombinationen mellan odling och estetik är vad som lockar många att skaffa en kolonilott.
Dino Soldin
Bygger på närhet
Det senaste decenniet har hon märkt av ett tydligt ökat intresse för att odla, men numera handlar det lika mycket om skaparglädje.
Mycket har med andra ord ändrats sedan det första fröet såddes på platsen för omkring 100 år sedan.
– Om det förr i tiden handlade om att odla så att man hade mat för vintern så ligger fokus idag lika mycket på färg och form. Alla strävar efter att få det att blomma genom hela säsongen.
Livet på kolonin pågår ett halvår i taget, vilket gör att det finns mycket att prata om när föreningens medlemmar väl återses framåt vårkanten.
– Min granne Margareta, en lite äldre dam, tittade ut i våras och utbrast "jag är fortfarande i livet". Det uppstår många spontana möten på en sådan här plats och under pandemin blev det verkligen en viktig mötesplats.
Katrin Sepp menar att det bygger mycket på närheten, att de som har kolonilotterna också bor i närområdet.
– Vaknar man upp på andra sidan stan och tittar ut en regnig dag som denna så åker man inte gärna hit, medan vi som bor nära traskar över ändå, knipsar lite sallad till middagen och plockar några äpplen.
Central oas. Kristinedals odlarförening håller till i dalen nedanför Strömmensberg och löper längs med Vidkärrsgatan ett stenkast från Härlanda kyrka.
Dino Soldin
Öppen trädgård
En av lotterna, den närmast ingången, var länge ett sorgebarn som ingen medlem hade tålamod att ta hand om eftersom den är belägen i en sänka vilket innebär mycket vatten och lera.
Förra året bestämde sig medlemmarna för att gå samman och startade en studiecirkel kring den styvmoderligt behandlade täppan, som fått det fyndiga namnet Bizzy corner.
– De bestämde sig för att satsa på växter som drar till sig pollinatörer, som getingar, humlor och andra insekter. Den är grusbelagd för att vara så lättskött som möjligt, säger Katrin Sepp.
I samband med att Kristinedals odlarförening firar 100-årsjubileum bjuder man in till en öppen trädgård söndagen den 8 september för alla som är intresserade.
Egentligen startade alla Göteborgs odlarföreningar så sent som 1997, då kommunen överlät skötseln av koloniområdena. Däremot har det odlats på platsen i Stömmensberg i ett helt sekel.
– Under firandet invigs det gemensamma projektet och det blir både trädgårdskafé och föreläsningar.
Gammalt odlingsområde. Kristinedals odlarförening bildades, liksom de flesta i Göteborg, 1997 efter att staden avsade sig skötselansvaret för koloniområdena.
Dino Soldin