I slutet av oktober hade staden sagt ja till runt 150 vinteröppna uteserveringar. Nu hoppas den grönblåa majoriteten att ännu fler krogar och fik ska låta bord och stolar stå kvar ute i kylan. Detta sedan stadens beslutat att det ska vara gratis att ha uteservering fram till den 31 mars. De som redan har betalat för sin uteservering får pengarna tillbaka.

Det här är ett sätt att stötta krog- och restaurangbranschen under pandemin, enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Uteserveringarna kan också bidra till att minska risken för smittspridning när allt fler vill ta med sig mat hem, anser han.

– De här uteserveringarna kan fungera som takeaway-platser där man väntar på att få sin mat i stället för att stå i kö inomhus. På så sätt underlättar vi både för restaurangen och stockholmarna. Ytorna kan användas på kreativa sätt, säger Daniel Helldén.

Lättare att få tillstånd 2021

Andra vintrar har snöröjningen satt stopp för många uteserveringar, men staden lättade tidigare i år på det hindret. Nu är det i stället företagens ansvar att skotta och halkbekämpa runt serveringen om stadens fordon inte kommer fram.

För att underlätta ytterligare ska polisen, som formellt ger tillstånden, säga ja till alla ansökningar som rör uteserveringar på platser där företag sen tidigare har fått rätt att ha en servering. Den förenklade tillståndsgivning införs vid årsskiftet och gäller fram till mitten av oktober 2021.