TILLSAMMANS. Lokalgrannarna Leonor Moreira Alves och Stephanie Collinot, som driver Happy Atelier, till vänster, och desigerna och kocken Katarina Nyman samarbetar. Foto: Pekka Pääkkö

Grannarna som lagar sig ur krisen – tillsammans

Håll i, håll ut – och ställ om. Tillsammans. När pandemin slog till startade designern Katarina Nyman och lokalgrannen Leonor Moreira Alves bageri ett samarbete för att överleva krisen – och hittade nya vägar.

  • Publicerad 15:43, 15 jan 2021

Kläddesignern Katarina Nyman driver butik och showroom på Hantverkargatan 47, och dessutom en rent a chef verksamhet där hon lagar lyxiga middagar hemma hos kunderna. Så slog pandemin till i våras och båda benen så gott som sopades bort.

Glutenfritt bageri öppnar på Kungsholmen

Samtidigt kämpade även Leonor Moreira Alves och hennes glutenfria bageri Happy Atelier vägg i vägg för att överleva i coronans spår.

– Min rent a chef verksamhet dog på 0,2 sekunder. När vi inte fick någon hyreslättnad eller annat stöd insåg vi att vi måste göra något själva och slå våra kloka huvuden ihop, säger Katarina.

Sagt och gjort. På sex dagar styrde hon om och utökade sin cateringdel till take away-lådor med gluten- och laktosfri mat, matkassar för avhämtning, skaffade fram loggor med mera. Allt blev möjligt tack vare att hon fick låna en köksdel i bageriet som de inte utnyttjade. Nu drar de in kunder åt varandra. En win-win-situation av en förlorarsits.

– Det är så vi överlevde den första svängen av pandemin. Alla mina kunder som kommer och hämtar mat upptäcker nu världens bästa gluten- och laktosfria bageri. Och deras kunder har nu också möjlighet att köpa gluten- och laktosfri mat, något jag aldrig hade ställt om till om det inte vore för Leonor, säger Katarina.

Sedan i våras har deras samarbete bara fortsatt att utvecklats med bland annat marmelader, müsli, och bageriet gör glutenfria lasagneplattor, pizzadeg och frallor till cateringen. Och på fredagar har de Katarinas designade klänningar för att hålla liv även i den delen av företaget.

Och ”nödlösningen” ska fortsätta även efter pandemin har klingat av.

– Vi ska definitivt fortsätta att jobba ihop. Det är väldigt mycket härlig kreativitet här. Nu vill folk hänga här, även om vi inte kan vara så många just nu…Och när jag väl kan komma ut på fester igen så kommer jag ta med mig Leonor, säger Katarina.

Hon får medhåll från Leonor.

– Det var som en stor shot av positiv energi när Katarina kom hit och vi vill inte att hon flyttar. Vi passar perfekt ihop. Hon hjälper oss att lära oss bättre svenska och vi lär henne tala engelska med en fransk accent, säger hon och skrattar.

– Vi har väldigt kul och det är viktigt när vi går igenom den här mörka tiden.

Lokala handlarnas julnödrop: Köp hos oss

De försöker även stötta andra lokala småföretagare i krisen och har bland annat hängt upp tavlor som butiken Hantverkargatan 18 säljer och har blommor från Norr Mälarstrands blommor.

– Vi måste hålla varandra om ryggen och vi hoppas att det här kan ge hopp. Vi fick ingen hjälp av hyresvärden och som enskild firma har jag inte fått en spänn från staten, men att slå igen var inget alternativ. Det får bara inte ske. Vi vill inte ha fler tomma hål på Kungsholmen.