På plats. Polis befinner sig på plats i området under fredagen för att öka tryggheten bland de boende. Foto: Angie Gray

Grannar efter mordet: "Alla hörde skotten"

Avspärrningarna är borta och kvar finns bara rester av blåvita polisband på platsen där en man sköts ihjäl i Handen tidigt på torsdagskvällen. Dagen efter sitter grannar på Örnens väg utanför sitt hus och försöker bearbeta det som hänt.

  • Publicerad 15:48, 26 aug 2022

Vi gick ut på balkongen för att se vad som hänt.

På fredagsförmiddagen finns fortfarande kvar avspärrningsband i närheten av där skottlossningen ägde rum på Örnens väg, men ingen minnesplats är upprättad.

Ett stenkast därifrån sitter en handfull grannar utanför ett lägenhetshus och pratar om gårdagens händelse.

– Alla hörde skotten, säger en i sällskapet som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Band. Intill platsen finns fortfarande rester av polisens avspärrningsband. Foto: Angie Gray

"Han ropade på hjälp"

Lars Muthas och hans man hade balkongdörren öppen när de hörde första skottet.

– Vi gick ut på balkongen för att se vad som hänt. Då såg vi killen och han ropade på hjälp, säger han.

Totalt hörde han fem-sex skott innan han såg mannen segla ihop vid busken, intill Innovitaskolan.

– Det var bara busken i vägen, annars skulle vi ha sett hela händelseförloppet.

Vid händelsen var det mycket folk i rörelse som larmat polisen. Strax efter händelsen var både polis, räddningstjänst och helikopter på plats.

– De spärrade sedan av hela gatan, säger han.

Vittne. Lars Muthas och hans man såg skottlossningen från sin balkong. Foto: Angie Gray

Polisen förtegen

Det var klockan 18.22 på torsdagskvällen, den 25 augusti, som polisen fick larm om skottlossningen. En man i 25-års åldern påträffades skottskadad och avled senare av sina skador. Enligt uppgifter till Aftonbladet var den ihjälskjutne mannen högt uppsatt i ett kriminellt nätverk, men polisen är fortfarande förtegen om motivet.

Ökad polisnärvaro

Dagen efter dödskjutningen står en polispiké och två poliser intill Innovitaskolan. De berättar att de befinner sig i området under dagen för att öka tryggheten bland invånarna, men de vill inte uttala sig om vilka reaktioner de har fått från de boende.

På skolan arbetar man under dagen med trygghetsinsatser för både elever och lärare.

– Vi har kontaktat vårdnadshavare och vi gör allt för att skapa en trygg skoldag, säger rektor Josephine Wallenberg, som också poängterar att inga elever befann sig på skolan när skjutningen inträffade.

Utanför lägenhetshuset börjar fler grannar samlas.

Hur känns det i dag?

– Jag är inte orolig. Det är vardag nu förtiden, även om det är lugnt här och killen bodde dessutom inte här, säger Lars.

– Man har ju hört om att det händer på andra platser, men inte här. Nu har det hänt här och därför tror jag inte att det kommer hända här igen, säger en granne som bott i området i 29 år.

Mord. Under torsdagskvällen sköts en man på Örnens väg. Under fredagen befinner sig polis på plats för att trygga området. Foto: Angie Gray

Detta har hänt

Under torsdagskvällen larmades polisen till Örnens väg i Handen. En skottskadad man påträffades på platsen. Mannen fördes till sjukhus med ambulans med avled senare av sina skador.

Pendeltågstrafiken stängdes tillfälligt av mellan Skogås och Haninge på grund av polissök på banområdet. Klockan 20.10 meddelade polisen att samliga avstängningar i pendeltågstrafiken hävts.

En brottsplatsundersökning genomfördes under kvällen med hjlälp av bland annat kriminaltekniker och specialsökhundar på plats.

På fredagsmorgon hade ännu ingen gripits för mordet.

Visa merVisa mindre