I april var Erik Pändel pappaledig från jobbet som restaurang-, bar- och konferensansvarig på hotellet Haymarket på Hötorget. Det var ”fullt upp med lilla Benji när telefonen ringde”. Ville han bli vd för Grand hotel Saltsjöbaden?

Den 22 augusti tillträdde han tjänsten.

– Det var en stor ära att få frågan och en ännu större ära att väl få jobbet. Den enda tvekan var att jag ville vara hemma med min son lika länge som planerat. Vi lyckades komma överens om ett datum som var acceptabelt för båda.

Hur är det att kasta sig in i en vd-roll som småbarnsförälder?

– Min blivande fru jobbar som advokat och har också ett tidskrävande jobb så det är klart att vi tog upp det hemma och pratade om det. Men det kändes som en chans som var för bra att hoppa över.

Vad har överraskat dig mest?

– Jag har inte blivit så överraskad. Det är vad man tror: ett vackert gammalt hus med fina anor bakåt i tiden. Jag är glad att se att alla som jobbar här har en otrolig välvilja att hjälpa våra gäster.

Tillbaka till glansdagarna

Hotellet invigdes 1893 av kung Oscar II.

– Ambitionen är att förfina och ta tillbaka hotellet till det skick som det var när det byggdes och hade sina glansdagar på 20-talet, säger Erik Pändel.

Ny uteservering

Han berättar att hotellet ”just nu jobbar med att utveckla uteserveringen till nästa år”.

– Vi vill ha uteserveringen på första parkett med en vacker utebar som blir en knytpunkt för både våra hotellgäster som människor i Saltsjöbaden. Det ska vara lättillgängligt att smita upp på en bit mat. Det ska vara väderskyddat men man ska ändå kunna njuta av utsikten.

Ska det vara väggar av glas?

– Förhoppningsvis får vi det. Det kan kräva bygglov, vi håller på och utreder det.

Även om hotellet återfår sin forna glans blir det inte där han håller sin bröllopsfest när han gifter sig i januari.

– Det hade varit fint men vi är djupt passionerade skidåkare båda två så vi ska ha ett fjällbröllop i Åre. Vi hoppas att vädret är med oss för vi har ceremonin på berget inte i någon kyrka. Tanken är att vi ska viga oss på skidor.

”Tycker inte om ett nej”

I februari 2020 fick han ta emot en blombukett på Vinterträdgården på Grand hotel på Blasieholmen när Haymarket hyllades som bästa hotell på branschgalan Grand Travel Award. Han hoppas kunna ta med sig framåtandan till sin nya arbetsplats.

– Min målsättning är att alltid säga ja. Jag tycker inte om ett nej, ja är ett mycket roligare ord. Vi har sprungit runt halva stan för att få tag på skor av ett speciellt märke eller specialvatten. En gäst ville ha ett helt set med golfklubbor på rummet när han checkade in och då sprang vi och köpte golfklubbor. Det mesta går att ordna.