Berest. Ambassadör Ahmad Masoumifar vid det symboliskt dukade Haft-sinbordet. Han har tagit högtiden med sig var han än kommit. Foto: Pekka Pääkkö

Gott nytt år 1400!

Ut med det gamla och in med det nya! Just nu firar över 100.000 personer med iranskt ursprung i Sverige nyår – Nowruz. Så även Irans ambassad i Elfvik.

  • Publicerad 15:59, 26 mar 2021

I år hoppas jag att den markerar ett avslut på pandemin.

Den antika högtiden Nowruz markerar vårens ankomst, pånyttfödelse och ett nytt år.

– Högtiden betyder mycket för oss. Vi beklagar att vi inte kan fira ordentligt på grund av pandemin, säger Ahmad Masoumifar, ambassadör på Irans ambassad som ligger i Elfvik på Lidingö.

Ambassaden bjuder in Mitt i Lidingö för att prata om högtider som inspirerats av naturen och våren.

Dagen till ära vräker snön ner. Ambassadören bjuder på te och iranska pinjenötter i "blå salongen" där den gamla kakelugnen från 1700-talet fått sällskap med persiska mattor och ett formellt sällskapsmöblemang.

– Nowruz är en urgammal naturhögtid. Den börjar med eldfesten onsdagen innan Nowruz. Det symboliserar att man rensar ut det gamla för att göra plats för pånyttfödelse. Våra gamla naturhögtider påminner om varandra. Som er valborgsbrasa. Elden är grunden till all civilisation, säger Rostam Adabinia, ambassadråd.

Vi talar om det som förenar Sverige och Iran. Som krokusen. Blomman som både symboliserar våren i Sverige och den klassiska iranska handelsvaran saffran, kryddan som utvinns ur dess pistill.

– Jasså, krokusen betyder vår här, säger Ahmad Masoumifar.

Han har varit ambassadör i Sverige sedan förra året, då coronapandemin lamslog hela världen. Innan dess var han ambassadör i Sydkorea och Irans generalkonsul i Shanghai och chargé d'affaires i Kuala Lumpur. Överallt har han tagit nowruzfirandet med sig. Till tidskriften The Korea Herald säger han till exempel att han hoppas att firandet ska kunna föra folken närmare varandra.

Ahmad Masoumifar kommer från mångmiljonstaden Teheran. "Men efter nowruz töms stan. Alla vill ut i naturen". Foto: Pekka Pääkkö

Gräset är en symbol för vår och nowruz. Unga par brukar knyta ihop två grässtrån som ett tecken på en spirande romans. Foto: Pekka Pääkkö

I år är högtidens symbolik än mer viktig. Enligt den persiska kalendern börjar ett nytt sekel, 1400-talet. Dessutom längtar ambassadpersonalen efter nya tider.

– I år hoppas jag att den markerar ett avslut på pandemin, säger Ahmad Masoumifar.

Han har en doktorsexamen i företagsekonomi. Han känner till att Lidingö stad värnar om sina företag och han är nickar gillande år affärsidén att sälja annonsplats i en tidning för oberoende journalistik – som Mitt i gör.

Men gällande handel tänker han internationellt.

– Jag ser fram emot att handeln mellan Sverige och Iran återupptas och förnyas när restriktionerna försvinner.

Irans ambassad ligger i 1700-tals gården Västra Yttringe gård i Elfvik. Ambassaden har ägt byggnaden i över 40 år, berättar Rostam Adabinia, ambassadråd.

– Jag är uppvuxen i Teheran, där är det alltid liv och rörelse. Men här på Lidingö är det så lugnt och stilla, säger han.

Men det har stormat kring ambassaden. Höga stängsel som omgärdar gården vittnar om det. 1981 ockuperades ambassaden av iranier i protest mot Mohammad Ali Rajais styre. 2009 tog sig demonstranter in på ambassadområdet och vid en demonstration 2010 kastades sten och brinnande flaskor.

De senaste dryga tio åren har ett planerat bygge varit en följetong mellan staden och ambassaden. Efter att ambassaden byggt större än vad bygglovet medgav, tvingades man riva. För något år sedan klubbades ett nytt bygglov och snart är den planerade ceremoni- och residensbyggnaden färdig.

– Nu kommer vi att slutföra bygget. Där hoppas vi kunna bjuda in till Nouruzfirande nästa år, säger Ahmad Masoumifar.

Haft-sin. Det traditionella bordet dukar med sju saker på bokstaven ”sin” (S). Sabze: gräs eller odlat i en skål för pånyttfödelse. Samanu: söt pudding av vetegroddar för välstånd. Senjed: persisk oliv för kärlek. Serke: vinäger för tålamod och hög ålder. Sib: äpple för skönhet och hälsa Sir: vitlök, för läkedom Somaq”: en syrlig krydda för soluppgången. På bordet kan också målade ägg, hyacinter, guldfiskar och mynt finnas. Foto: Pekka Pääkkö

Persiskt nyår

Nowruz är ett två veckor långt firande, som i år inleddes den 20 mars, och markerar inledningen på ett nytt år enligt den iranska Solar Hejri-kalendern.

Den över 3000 år gamla sekulära högtiden firas även i Afghanisthan , Tadzjikistan, Pakistan, Uzbekistan och Azerbajdzjan.

Högtiden börjar med den populära eldfesten. Man städar sitt hem för att kunna hälsa det nya året.

Barn får små gåvor, man håller stora fester och familj och vänner samlas - ofta utomhus – för picknick och trevlig samvaro.

Visa merVisa mindre