Den antika högtiden Nowruz markerar vårens ankomst, pånyttfödelse och ett nytt år.

– Högtiden betyder mycket för oss. Vi beklagar att vi inte kan fira ordentligt på grund av pandemin, säger Ahmad Masoumifar, ambassadör på Irans ambassad som ligger i Elfvik på Lidingö.

Ambassaden bjuder in Mitt i Lidingö för att prata om högtider som inspirerats av naturen och våren.

Dagen till ära vräker snön ner. Ambassadören bjuder på te och iranska pinjenötter i "blå salongen" där den gamla kakelugnen från 1700-talet fått sällskap med persiska mattor och ett formellt sällskapsmöblemang.

– Nowruz är en urgammal naturhögtid. Den börjar med eldfesten onsdagen innan Nowruz. Det symboliserar att man rensar ut det gamla för att göra plats för pånyttfödelse. Våra gamla naturhögtider påminner om varandra. Som er valborgsbrasa. Elden är grunden till all civilisation, säger Rostam Adabinia, ambassadråd.

Vi talar om det som förenar Sverige och Iran. Som krokusen. Blomman som både symboliserar våren i Sverige och den klassiska iranska handelsvaran saffran, kryddan som utvinns ur dess pistill.

– Jasså, krokusen betyder vår här, säger Ahmad Masoumifar.

Han har varit ambassadör i Sverige sedan förra året, då coronapandemin lamslog hela världen. Innan dess var han ambassadör i Sydkorea och Irans generalkonsul i Shanghai och chargé d'affaires i Kuala Lumpur. Överallt har han tagit nowruzfirandet med sig. Till tidskriften The Korea Herald säger han till exempel att han hoppas att firandet ska kunna föra folken närmare varandra.

I år är högtidens symbolik än mer viktig. Enligt den persiska kalendern börjar ett nytt sekel, 1400-talet. Dessutom längtar ambassadpersonalen efter nya tider.

– I år hoppas jag att den markerar ett avslut på pandemin, säger Ahmad Masoumifar.

Han har en doktorsexamen i företagsekonomi. Han känner till att Lidingö stad värnar om sina företag och han är nickar gillande år affärsidén att sälja annonsplats i en tidning för oberoende journalistik – som Mitt i gör.

Men gällande handel tänker han internationellt.

– Jag ser fram emot att handeln mellan Sverige och Iran återupptas och förnyas när restriktionerna försvinner.

Irans ambassad ligger i 1700-tals gården Västra Yttringe gård i Elfvik. Ambassaden har ägt byggnaden i över 40 år, berättar Rostam Adabinia, ambassadråd.

– Jag är uppvuxen i Teheran, där är det alltid liv och rörelse. Men här på Lidingö är det så lugnt och stilla, säger han.

Men det har stormat kring ambassaden. Höga stängsel som omgärdar gården vittnar om det. 1981 ockuperades ambassaden av iranier i protest mot Mohammad Ali Rajais styre. 2009 tog sig demonstranter in på ambassadområdet och vid en demonstration 2010 kastades sten och brinnande flaskor.

De senaste dryga tio åren har ett planerat bygge varit en följetong mellan staden och ambassaden. Efter att ambassaden byggt större än vad bygglovet medgav, tvingades man riva. För något år sedan klubbades ett nytt bygglov och snart är den planerade ceremoni- och residensbyggnaden färdig.

– Nu kommer vi att slutföra bygget. Där hoppas vi kunna bjuda in till Nouruzfirande nästa år, säger Ahmad Masoumifar.