Kville

Gott Bytt År! En månad efter julafton, på årets fattigaste dag, 24 januari bjöd föreningen Kollaborativ Ekonomi Sverige in till fest och byteshandel med överblivna klappar.

– Jag bytte till mig en lampa och blev väldigt nöjd. Samtidigt som tjejen som hade skänkt den blev jätteglad och lättad att bli av med den, berättar Jonatan Mattebo Persson, medgrundare till föreningen och Smarta kartan.

Det fyndiga eventet var samtidigt ett sätt uppmärksamma den så kallade cirkulära ekonomin i Göteborg.

För att byta, låna, dela, hyra och skänka prylar – går lika bra året runt. Det menar Jonathan Mattebo Persson och resten av gänget bakom Smarta kartan, som har väglett göteborgarna sedan 2016 till stadens hållbara utbud av varor och tjänster. 

Roliga alternativ till konsumption

På kartan finns allt från cykelkök, second hand-butiker och solidariska kylskåp till verktygspooler, skjutsgrupper och leksaksbibliotek. Den digitala tjänsten fylls hela tiden på med nya initiativ. Inte minst med lokala ”Ge och få-grupper”.

– Bortskänkesgrupper på Facebook är numera den viktigaste delen i den cirkulära ekonomin i Sverige. För de här grupperna gör det så enkelt att skänka saker.

Smarta kartan riktar sig till alla. Det handlar inte om hur mycket eller lite pengar man har utan om att hitta roligare och smartare alternativ som inte ifrågasätter livsstilen, menar Jonathan Mattebo Persson.

– Vare sig du är rik eller fattig kan du låna skidor till familjen på Fritidsbanken. Det handlar om attityder och att tillsammans hantera överflödet av saker och öka användningsgraden av outnyttjade resurser. 

Gott Bytt År med Smarta Kartan

Gott Bytt År med Smarta Kartan

Dino Soldin

Ger ringar på vattnet

Det har skett ett normskifte de senaste åren vilket märks på det ”explosionsartade” intresset för delningstjänsterna.

Jonathan Mattebo Persson lyfter två anledningar: Synligheten i sociala medier och att folk i sämre tider blir modigare att testa alternativ till konsumtion.

– När man väl har vågat bli medlem i exempelvis ett leksaksbibliotek ger det ofta ringar på vattnet. Man kommer i kontakt med människor i samma tankebanor och hittar till fler alternativ. En dröm är att göteborgarna går in på kartan två gånger per år, kollar vad som finns i grannskapet och tar med familjen och testar.

Samtidigt finns det en förståelse att det kan kännas främmande.

– För många människor är första steget att gå in i en secondhand-butik. Det är helt normalt. Kontakta oss så följer vi med och guidar.

Årlig tradition

På en högre samhällsnivå efterlyser föreningen bättre stödsystem.

– Både idrott, kultur och folkbildning kan söka lokalbidrag och annat men möjligheten saknas oftast för verksamheter inom delningsekonomin. Men Göteborg stad arbetar hårt för att förenkla för de kollaborativa initiativen, det uppskattas.

Gott Bytt År-festen blev starten på en årlig tradition.

– Det var roligt att inse att vi är många som vill hylla det cirkulära tänket. Nästa år blir vi säkert ännu fler som firar.