Göteborg/Malmö

När Juno lämnar det frikyrkliga Jönköping bakom sig är hon fast besluten att leva livet fullt ut. Hon utforskar allt Malmö har att erbjuda tillsammans med bästa vännerna Esther, Emmy och Manuela, trots att de alla bär på trauman som de ömsom försöker fly ifrån, ömsom försöker acceptera.

De är till synes oskiljaktiga, men vänskapen förändras sakta. Den karismatiska Esther börjar bete sig märkligare och Juno inser att hennes vän döljer ett mörker som är större än hon anat.

Allt kulminerar under en kaotisk helg i Köpenhamn då både vänskapen och själva livet sätts på spel.

Det du gör med mig är en roman om vänskap på liv och död. Om hur svårt det är att bli vuxen, om vänskap och svek. En spänningsladdad berättelse i tre delar som utspelar sig i författarens favoritstad, ett pulserande Malmö.

Linus Kuhlin lämnade Göteborg dagen efter han tog examen från JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, till förmån för Skåne och där är han fortfarande kvar.

– Jag hade länge velat flytta dit och till Malmö framför allt. Jag tycker väldigt mycket om stan och drogs till den kulturen jag själv konsumerade. Och så hade jag turen att bli kär i en person som bodde i Lund, så när jag var klar med utbildningen passade det utmärkt. Jag flyttade hit och nu har jag min familj här nere. Fast egentligen är jag ju från Mölndal, men i och med att spårvagnen går dit så har jag alltid sett mig själv som göteborgare.

Vad har Malmö som Göteborg saknar?

– Jag tycker att Malmö är öppnare, härligare, lite ruffare… och allt det där som låter som klyschor; närheten till kontinenten, billig falafel och så vidare, alltså jag låter som en papegoja. Jag kände bara att det är där jag ska vara. Det är verkligen Malmö jag vill leva och dö i. Det är lite samma sak som om man är världens största av Seinfeld-fan och vill flytta till New York.

Inte undra på att han placerade handlingen i boken till favoritstaden i fråga.

– Den delen av boken som utspelar sig här i Malmö skrev jag redan innan jag flyttade hit. Det var verkligen här jag ville vara, i det universumet som jag hittade på.

En helt påhittad bok

Till vardags är Linus Kuhlin frilansjournalist, skriver artiklar för olika tidningar och inte minst klipper han populära podden Snedtänkt "en podd om sånt inga andra poddar om" som görs för Sveriges Radio av Kalle Lind.

– Det är väl ändå någon slags journalistik det också, så det ser jag absolut som en del av mitt yrke.

Han har en lång bakgrund som författare inom sakprosa och facklitteratur och har bland annat skrivit de uppmärksammade böckerna Vuxna män gör saker tillsammans – en liten bok om Killinggänget och Ett tidsfördriv att dö för – boken om Kent.

Så skönlitteratur eller sakprosa? Båda är lika roligt, inte minst då skillnaderna i tillvägagångssätt är stora.

– Det du gör med mig är ju en roman, en helt påhittad bok, och då krävs det fantasi. När man skriver biografier får man ju välja från all fakta och kunskap som finns. Så det är utmanande på olika sätt.

Det du gör med mig, kommer snart på Bazar förlag.

Det du gör med mig, kommer snart på Bazar förlag.

Isabel Kirstinä

Du skriver att du gjort boken tillsammans med Nora El Sarif, Karin Linge Nordh, Annie Murphy och Isabel Kirstinä – hur funkar det i praktiken?

– Nora är min agent, Karin min förläggare, Annie är redaktör och Isabel har gjort omslaget. Jag ser det som om att vi har gjort boken tillsammans. Visst, jag har skapat det mest grundläggande men de har kommit med förslag på jätteviktiga ändringar som gjort boken till vad den är nu. Jag argumenterade för att sätta alla namn på bokomslaget men så får man tydligen inte göra enligt förlaget. Med facit i hand inser jag att en författare är bara en del av allt det viktiga jobb som måste göras.

Hur viktigt är det med en fysisk bok?

– Det är en helt annan sak när man ser den färdiga produkten, hur texten är satt, illustrationer och liknande. Så för mig är det jätteviktigt. Men det absolut viktigaste är att jag har ett tryckt exemplar, sen spelar det ingen roll om någon annan äger den. På så vis blir det verkligt för mig, att jag har skrivit en bok som jag nu kan lägga i en låda. Det är en helt annan sak än att ha ett dokument på datorn, även om båda produkterna är lika välgjorda och genomarbetade. 

– Men att den måste vara släppt på ett förlag i flera tusen exemplar… Det är inte superviktigt. Samtidigt är det är skitkul att några människor har trott på den här historien och vill göra den till en bok som någon vill läsa och bli underhållen av en stund. Det är såklart en jättestor upplevelse och det gör mig glad! Men fortfarande, det är roligare att skriva en bok än att få den släppt.

Hur läser du själv eller lyssnar du?

– Jag lyssnar aldrig på böcker, jag läser. Böcker är snygga och det är sexigt med en fysisk bok och en bra bokhylla. Men det är nog mest av gammal vana. Det blir mycket biografier, gärna om svensk nöjeshistoria, det tycker jag väldigt mycket om. Sen läser jag gärna böcker inom samma genre som Det du gör med mig. Ibland brukar jag säga lite raljant att min bästa bokgenre är ”unga tjejer som går runt i en stad och är ledsna i 200 sidor”. Kanske lite tillspetsat, men jag gillar samtidslitteratur med lite spänning och relationer. Men det behöver absolut inte vara nytt, det funkar lika bra med äldre berättelser på samma tema.

Linus Kuhlin må debutera skönlitterärt, men han har redan två nya böcker som ligger och väntar på att förlaget ska säga sitt.

– Det är ytterligare en roman, fristående från den första men den handlar också om vänskap och gruppdynamik. Och en fackbok om svenska komedienner, en humorhistoria lite ur ett oberättat perspektiv. Vi får se vad de tycker om dem. De var i alla fall roliga att skriva!