Thalia, Terpsichore, Melpomene och Calliope tillika komedins, tragedins, och kärleksdiktens gudinnor.  

Det handlar om de fyra muserna från den grekiska mytologin som står som skulpturer på Stora Teaterns tak och som nu ska återställas.

– Skulpturerna har stått ute i väder och vind under lång tid. Tre av dem är original och de kommer att restaureras med stor noggrannhet av konservator, säger Arash Afkari, projektledare, Higab.

Kontinentala teaterbyggnadsstil

Stora Teatern byggdes mellan 1856 och 1859 och är ett av de tidigaste exemplen på den kontinentala teaterbyggnadsstil som utvecklades under mitten av 1800-talet.  

Det ståtliga bygget var ett resultat av att det sakandes en välartad teaterscen i Göteborg. De två som redan fanns, Stora Theatern på Södra Hamngatan och Lilla Theatern på Sillgatan, ansågs båda vara föråldrade.

Hovarkitekten Bror Carl Malmberg utsågs till att rita huset och bildhuggaren Carl Ahlborn fick i uppdrag att bland annat smycka interiören med förgylld ornamentik och stuckatur.

Han står även bakom de tre originalskulpturerna är gjorda i terrakotta och den fjärde som är en kopia i betong. Konstverken är skapade efter de antika statyer som Gustav III tog hem från Italien år 1784.

– Statyn Melpomene har en dolk gjord i trä, som trots många år i göteborgsväder fortfarande håller, så vi får hantera materialet varsamt, säger Arash Afkari.

Det aktuella underhållsarbetet ingår i en större upprustning där även alla fasader ska putslagas, grundligt rengöras och målas om. Under renoveringen ska även alla fönster och dörrar målas om. Plåtar och armaturerna ska också byts ut mot mer tidsenliga.

– Higab har som fastighetsägare ett viktigt uppdrag att vårda stadens kulturhistoriska byggnader och under underhållsarbetet av Stora Teatern samarbetar vi med vår entreprenör Tegelfogen som också har stor erfarenhet inom området. Vi har även kunnat påbörja underhållet av husets utsida nu när det är lugnare i teatern.

Arbetet har delats in i etapper och beräknas vara klart i oktober 2021.