Göteborg

Göteborgarna oroar sig för hälsan. 44 procent svarar att de är oroliga att deras matvanor har en negativ inverkan på hälsan. Det visar den årliga undersökning Vegocracy, från salladskedjan Picadeli, som djupdyker i våra matvanor. 

Att det ekonomiska läget är fortsatt tufft för många göteborgska hushåll märks inte minst i matkorgarna.

Rapporten visar att allt fler göteborgare tycker att det blivit för dyrt att prioritera frukt och grönt på tallriken. 

72 procent att de skulle äta mer frukt och grönt om det vore billigare och 8 av 10 skulle äta mer hälsosamt om momsen på frukt och grönt slopades.

Prioriterad fråga

Så vad skulle då få göteborgare och svenskarna i stort att äta mer frukt och grönt? 

David von Laskowski, Group CEO på Picadeli, tror att det handlar om tillgänglighet, ansvar och en gnutta kreativitet.

– För att göra frukt och grönsaker till förstahandsvalet behöver det bli en prioriterad fråga såväl politiskt som på hemmaplan. En förändring av våra matvanor är avgörande – både för människor och vår planet, säger han.

– Med lågkonjunktur och inflation kan det kännas extra svårt att ställa om, men samtidigt kanske det föder den kreativitet som behövs för att fler ska sätta grönsakerna i centrum på tallriken.

Tillgänglig för alla

För barnfamiljerna är läget extra tufft. Idag skär 11 procent av barnfamiljerna ner på frukt och grönt när de handlar.

– Hälsosam mat ska vara tillgänglig för alla, inte minst för barnfamiljer där behovet att etablera bra matvanor är som störst. Genom minskad skatt på frukt och grönt kan en hälsosam livsstil bli mer tillgänglig för alla – det ställer vi oss bakom, säger David von Laskowski.

The Vegocracy Report genomförs av det globala undersökningsföretaget Kantar.

Undersökningen, med 11 000 respondenter i Sverige, Finland, Tyskland, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA, kartlägger våra matvanor och hur vi upplever att de påverkar vår hälsa och livskvalitet.