Göteborg
En köttbit med tillbehör hamnar på en ohotad förstaplats när svenskarna får välja sin favoriträtt till lördagsmiddagen, men fisk och skaldjur är extra populärt bland göteborgarna.
Nästan var fjärde göteborgare, 23 procent, äter helst fisk eller skaldjur till lördagsmiddagen jämfört med endast 13 procent av riksgenomsnittet.
Men samtidigt som många vill äta lite lyxigare mat till lördagsmiddag så har de ökade matpriserna påverkat vad vi ställer fram på bordet.
Totalt uppgav drygt fyra av tio, 44 procent, att de ökade matpriserna påverkat lördagsmiddagarna på något sätt. Främst att man väljer billigare råvaror, 24 procent, och lagar maträtter som är billigare, 23 procent.
14 procent köper inte färdig mat lika ofta, 7 procent väljer billigare drycker än tidigare, 6 procent bjuder inte hem vänner på lördagsmiddag lika ofta som tidigare, 5 procent lagar färre rätter än tidigare och 3 procent har oftare knytkalas.
Sifoundersökningen genomfördes av Kantar Public på uppdrag av ölvarumärket Eriksberg.