Morden i Sandhamn är en dramaserie som är baserad på författaren Viveca Stens böcker. Hittills har sex säsonger sänts, den första från 2010. Idag är det premiär för den nya, sjunde säsongen på streamingtjänsten Cmore. En av de nya karaktärerna är polisen Mirjam, spelad av göteborgaren Shirin Golchin.

– Först var jag väldigt nervös för att det har varit en serie med väldigt etablerade karaktärer. “Gud, ska jag ersätta den här karaktären”, kände jag först, men så är det ju inte. Man har ju gjort om allt och alla är nya, så nervositeten försvann snabbt, säger Shirin Golchin. 

Den sjunde säsongen är även den första i serien som lämnar romanerna och ursprungshistorien för att göra en nysatsning. Shirin Golchins karaktär Mirjam kommer att jobba tätt med polisen Alexander, spelad av Nicolai Cleve Broch. 

– Mirjam är en väldigt driven, ambitiös och bokstavstrogen polis. Hon vill göra allt korrekt. Det gör att det kommer utspelas en klassisk konflikt mellan att gå efter magkänslan, eller regelboken, säger Shirin Golchin. 

Trots att det var förra sommaren som Shirin Golchin spelade in sina scener har hon inte haft möjlighet att se resultatet av hennes arbete.  

– Vi har inte kunnat ha någon förhandsvisning på grund av corona. Därför känns det läskigt att det nu ska sändas utan att jag har sett igenom det. Men såklart jättekul också att det nu är premiär. Det är en otroligt folkkär serie som betyder mycket för många, det ser man på kommentarsfältet inför släppet, det är fyllt av hurrarop. 

Efter inspelningen av nya säsongen flyttade Shirin Golchin ifrån Göteborg och Västra Frölunda där hon växte upp, till Stockholm. Hon har hunnit bo i huvudstaden i drygt ett halvår och valet att flytta var inte det lättaste. 

– Jag kände inte att jag lämnade Göteborg, utan bara att jag tog en paus. Jag älskar ju Göteborg!

Flytten var på grund av att huvudstaden kan erbjuda fler skådespelarmöjligheter. 

– Det har varit kollegor som i flera år sagt till mig att jag borde flytta till Stockholm. Det är fler jobbmöjligheter och man stöter lättare på människor som kan leda till en roll. Men jag har inte varit sugen! Men efter Morden i Sandhamn bestämde jag mig. 

Och tesen visade sig stämma. Två månader efter flytten fick Shirin Golchin jobb på Stadsteatern. 

– Jag ska spela i en nyskriven pjäs från Tyskland som heter Status Quo. Regissören heter Nora Nilsson, någon jag drömt om att få jobba med i flera år. Jag mailade henne för första gången för drygt fyra år sen och sa att jag ville jobba med henne. Sedan dess har jag mailat henne varje år. Att jag nu äntligen ska få det känns overkligt, säger hon. 

Däremot är en flytt tillbaka till hemstaden inte omöjlig. 

– Folkteatern i Göteborg är fortfarande min favoritteater i hela Sverige. Får jag jobb där kommer jag tillbaka!