Swedish Music Hall of Fame samlar svenska musiker, artister, band, producenter och låtskrivare som på ett eller annat sätt gjort ett bestående in- och avtryck i den svenska musikhistorien.

Först ut 2014 var förstås Abba, därefter har en rad namn adderats. Till exempel Broder Daniel.

Då, 2018, sa bandets sångare så här till GöteborgDirekt:

– Det förstör min idé om oss som obefläckade av priser och utmärkelser, säger Henrik Berggren, sångare i Broder Daniel.

Men samtidigt stolt tilllade han:

– Men, ja, jag blir glad av uppskattningen och erkännandet. Jag står inte över det eller är likgiltig för vad folk tycker.

Flera Göteborgsartister

Samma år valdes 60-talsikonen Doris Svensson in, göteborgskan som med sin speciella röst både som soloartist och i band som Strangers och Plums.

Flera Göteborgsartister och band har under gången valts in i Swedish Music Hall of Fame.

Nu är det dags för nästa kull: Brita Borg och Soundtrack Of Our Lives.

Brita Borg (1926-2010) var revyprimadonnan som främst gjorde en karriär tillsammans med Povel Ramel och hans "Knäpp upp"-revyer. Men hon odlade också framgångsrikts sin egen karriär.

Succé utanför Sveriges gränser

Soundtrack Of Our Lives var Ebbot Lundbergs och Björn Olssons fortsättning på Union Carbide Productions vilda härjningar på 80- och tidiga 90-talet. Mer samlade och med starkare låtar blev det en succé som tog bandet långt utanför Sveriges gränser. Gruppen turnerade i Europa och USA, men också i Japan och Kina. 2012 lade bandet ner efter att ha gjort en räcka avskedskonserter efter 17 intensiva år.

Nu är alltså Soundtrack Of Our Lives invalda i Swedish Music Hall of Fame.

– Jag har faktiskt funderat på det tidigare, säger Martin Hederos, keyboardist i bandet.

– Det här var inte helt orimligt och inte oförtjänt. Det har gått tillräckligt lång tid för att vi ska uppmärksammas.

Ja, kriterierna är helt enkelt: artisten eller musikskaparen ska ha skivdebuterat minst 20 år tidigare, ha gjort bestående insatser för svensk musik och haft betydande inflytande över populärmusikens utveckling i Sverige.

Övriga namn att presenteras till Swedish Music Hall of Fame är Petter, Lars Gullin och Monica Törnell. Allt skedde vid en ceremoni på Göteborgs stadsmuseum på onsdagsmorgonen, samtidigt som museet öppnade en Swedish Music Hall of Fame-utställning som pågår till och med 22 december i år.