Göteborg

För andra gången har Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kartlagt ungas bostadsförhållanden. I det återkommande indexet Sveriges bästa kommun för unga att bo i har man vägt samman ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga.

Dals-Ed är inte bara Västra Götalands bästa kommun för unga att bo i – staden toppar även listan för hela Sverige.

Länets minst fördelaktiga platser är Göteborg och Trollhättan.

– Historiskt många unga har i dag inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem, samtidigt som den ekonomiska krisen slår hårdast mot de med små marginaler. Ungas boendesituation är inte bara ett problem för varje enskild individ, det är ett misslyckande för Sverige och riskerar att leda till missade arbets- och utbildningstillfällen samt försämrad konkurrenskraft internationellt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Åtta av tio unga vuxna bor i en kommun med brist på bostäder för unga. Hyrorna och lägenhetspriserna har under lång tid stigit betydligt mer än ungas inkomster, samtidigt som det också byggts för få små och billiga bostäder. Det skärpta amorteringskravet har dessutom slagit extra hårt mot unga.

Sist i Sverige

Bergs kommun i Jämtland rankas sist i Sverige, men även de tre storstadskommunerna placerar sig långt ner på rankingen. Malmö hamnar på femte sista plats, Stockholms på plats 17 från slutet och Göteborg på 23:e sista plats.

– Brist på billiga hyresrätter, höga bostadspriser samt tuffa krav på kontantinsats och amortering är mycket höga trösklar att ta sig över för den som är ung och vill skaffa sig en bostad. Göteborg och Västra Götalands kommunpolitiker behöver både se över kommunens arbete och sätta press på sina partikamrater i riksdagen så att fler unga får möjlighet att flytta hemifrån, säger Marcus Svanberg.

En ljusglimt för Göteborgs del är att staden har klättrat från plats 208 till 203 på rankinglistan över samtliga kommuner i hela landet. 

Totalt 225 kommuner ingår i kartläggningen.