Kungssten

Det fräser, ryker, doftar och pyser. Hos Gringo rosteri i Kungsstens industriområde finns kaffe i alla tänkbara former: Rostat, malt, bryggt och allt där i mellan - från grön böna till svart kopp.

– Vi rostar vårt kaffe med en så kallad slow roast metod för hand och i små partier, berättar Pernilla Ekfeldt en av Gringos tre delägare.

Intresset för så kallat hantverkskaffe eller specialkaffe har ökat de senaste åren. Det märks inte minst på hemmaplan där allt fler små lokala rosterier dyker upp.

– Göteborg är verkligen den främsta kaffestaden. Ingen annan stad i Sverige har så många kafferosterier, säger kaffegurun Steve Moloney, grundare Nordic Coffee Fest.

Fascinerad. Det finns så mycket att lära om kaffe och dess väg från odling till kopp, menar Steve Moloney.

Fascinerad. Det finns så mycket att lära om kaffe och dess väg från odling till kopp, menar Steve Moloney.

Anna Edlund

Han är australiensaren som kom till Göteborg, via Malmö för nära tio år sedan. Ett kaféjobb tog honom in på ett rosteri och vidare in kaffevärlden. Där blev han kvar.

– Jag blev helt fascinerad av kaffe och hur djupt och brett ämnet är. Det finns så mycket att lära. Det finns personer som bara har jobbat med logistiken i 20 år, och vet allt om hur man får kaffe från Colombia till Sverige. Samma expertkunskap finns om rostning, kvarnar, maskiner och böner.

Hållbart. Mycket av Gringos kaffen kommer från ekologiskt certifierade producenter, men många kommer också från mindre odlare, där certifikat inte är en ekonomisk och praktisk möjlighet.

Hållbart. Mycket av Gringos kaffen kommer från ekologiskt certifierade producenter, men många kommer också från mindre odlare, där certifikat inte är en ekonomisk och praktisk möjlighet.

Anna Edlund

För alla smaklökar

Det strålar om Steven när han berättar om hur varje böna är handplockad, ofta på höga höjder i kaffeodlingarna i länder som Colombia, Brasilien, Vietnam, Indonesien och Indien. Hur bönorna sedan torkas på olika sätt. Och hur det påverkar smaken.

Blommigt, fruktigt, syrligt och runt. Språket känns igen från vinvärlden.

– Ja, men det sägs faktiskt vara mer aromer i kaffe, säger han.

Trots allt finlir och detaljerad lingo är specialkaffe inte bara för kaffesnobben. Det är både Pernilla och Steven överens om.

– Det är för alla verkligen. Det finns en uppfattning om att specialkaffe måste vara jättesyrligt eller fruktigt. Men så behöver det inte vara, det finns i alla smaker.

Råkaffe. Orostade bönor har ofta en grönaktig färgton.

Råkaffe. Orostade bönor har ofta en grönaktig färgton.

Anna Edlund

Hållbar festival

Det är också syftet med festivalen Nordic Coffee Fest som Steven arrangerar för att alla, kaffenörd som nybörjare, ska upptäcka tjusningen med den heta drycken.

– Det blir Nordens största och världens mest hållbara kaffefestival. Vårt mål är att skapa en mötesplats för kaffeälskare där människor kan samlas, träffa experter och fördjupa sig i allt inom och runtomkring kaffe, säger Steven.

Fika. I anslutning till rosteriet har Gringo även ett litet kafé och butik.

Fika. I anslutning till rosteriet har Gringo även ett litet kafé och butik.

Anna Edlund

Gringo är ett av många rosterier som deltar på festivalen.

– Det är jättekul att specialkaffet lyfts och att alla har en chans att upptäcka det, säger Pernilla.

Är Göteborg stort nog för alla rosterier som poppar upp?

– Ja, absolut! Jag tror på idén om att öppnar du en restaurang någonstans är det bara positivt om det öppnar en till i närheten. Man hjälper varandra med både att locka kunder och rent praktiskt. Det är samma för oss rosterier, det finns en familjekänsla i kaffebranschen.