Belysningen är dämpad och i foajén finns stora bekväma sittdynor. I sju bås finns stora väggskärmar och på golven ligger konstgräsmattor.

Tankarna går vid en första anblick inte alls till golf, men det är just golf som spelas här, i en lokal på ett parkeringstak vid Västberga gårdsväg. Det är bara att välja om man vill spela på en tuff eller lätt bana och om man vill vistas i Hawaii, Tyskland, Spanien, Thailand eller någon annan stans i världen.

– Vår mest kända bana är nog St Andrews Links Old Course i Skottland. Min egen favorit är Medinah Country Club i Chicago. Jag bodde där i sex år så jag har en speciell känsla för den, säger Johan Gollert, en av fyra i ett kompisgäng som startade Players Indoor Golf under senhösten.

Alla fyra – Johan Gollert, Robert Lilja, Jonathan Gustafsson och Peter Bäckbom – är inbitna golfare. Även nybörjare är dock välkomna till deras ställe – man får vägledning om man behöver och klubbor finns att låna.

– Folk som spelar golf på alla nivåer kommer hit, privatpersoner men även företag som har event. Och så har det bildats en ny grupp av inomhusgolfare, som bara spelar inomhus, berättar han.

Johan Gollert och Jonathan Gustafsson, två i kompisgänget som startade Players Indoor Golf ihop.

Johan Gollert och Jonathan Gustafsson, två i kompisgänget som startade Players Indoor Golf ihop.

Angie Gray

En växande sport

Inomhusgolf har vuxit de senaste åren och det finns ett antal banor runt om i Stockholm. Johan Gollert och Jonathan Gustafsson började spela för tre år sedan, drivna av ”längtan att få svinga klubban” även vintertid. Snart föddes idén att öppna ett eget ställe. Robert Lilja och Peter Bäckbom anslöt sig till projektet, som nu alltså är i hamn.

Lokalen ligger perfekt tycker de – nära E4 och med en parkering precis utanför.

– Vi ville att det skulle vara lätt att komma hit. När man är här kan man uppleva privata banor som man annars inte har tillgång till, säger Johan Gollert.

Någon motion får man knappast. I stället kan man slipa på tekniken när man slår bollen mot den golfbana som projiceras på en skärm. En lasermätare analyserar bland annat bollens infallsvinkel, spinn och hastighet och räknar ut var bollen skulle ha landat om banan vore verklig. Sedan fortsätter man därifrån, med nästa slag.

På skärmen här kan man välja golfbanor världen runt att spela på.

På skärmen här kan man välja golfbanor världen runt att spela på.

Angie Gray

Digital bana. Golfbanan projiceras på en stor skärm som man svingar klubban mot.

Digital bana. Golfbanan projiceras på en stor skärm som man svingar klubban mot.

Angie Gray

Lär sig efter hand

Johan Gollert gör en kort demonstration på Hualalai Resort i Hawaii, en bana omgiven av höga berg och palmer. Hans boll flyger 242 meter och har sedan 77 meter kvar till flaggan.

– Jag försöker beräkna hur hårt jag ska slå, utifrån hur långt det är kvar. Det är något man lär sig efter hand, säger han.

Han och de andra i kompisgänget driver inomhusgolfen på sin fritid. Tiden att spela själva har därmed krympt men de gör det om tillfälle ges.

– Jag älskar golf. Jag gillar tävlingsmomentet och att det är små detaljer som avgör om ett slag är bra eller dåligt. Man får finslipa. För mig är avkopplingen total.