På Ica Esplanaden står julmusten sedan en tid redo på hyllorna.

– Vi har tagit in den eftersom många kunder vill det. När mörkret kommer ökar suget, säger driftchefen Fabian Peralta.

De brukar börja med pepparkakor och julmust, medan glögg och lussebullar än så länge får vänta.

– Men det ska inte bli så att man firar jul vid midsommar. Vi har precis packat ner sommaren.

Att butiken har tagit in julmust är ingenting som kunder har reagerat på.

– Men vi har valt att inte fronta med den för mycket, det hade kanske blivit mer kritik då.

I november börjar julförsäljningen. Då tar butiken in en firma som ser till att butiken blir ordentligt pyntad samtidigt som julvarorna lyfts fram ordentligt.

Börjat leta

Första november tar Systembolaget på Nybrogatan 47 fram glöggen och julölen. Men kunderna har redan börjat leta.

– Vi har fått in flera beställningar på årets glögg: Valencia, med smak av apelsin, säger Rasmus Rasthein som arbetar i butiken.

På Coop Garnisonen har man däremot börjat med julen i liten skala.

– Vi har inte börjat sälja glögg men små flaskor med julmust har vi tagit fram, säger butiksbiträdet Miriam Boules.

Personligen tycker hon att det är för tidigt.

– Det är en smaksak. Jag har sett kunder som köper julmust och ser väldigt glada ut. Själv tycker jag om glögg men skulle inte dricka det innan december.  

Något det säljs mycket av på Garnisonen, juletid, är skumtomtarna berättar Miriam.

– Jag har ingen åsikt i om det är för tidigt eller inte men hos oss dröjer det nog. Lussebullar börjar vi sälja två veckor före första advent, säger Philip på Ett bageri på Jungfrugatan.

– Under de åtta år jag har jobbat här har det kommit in några enstaka kunder som frågat om lussebullar i oktober men de tänker nog själva att det är lite tidigt.

Tössebageriet på Karlavägen börjar sin julförsäljning i mitten av november.

– Jag har inte varit med om att en kund frågar om pepparkakor eller lussebullar i oktober. Det känns lite tidigt att börja sälja det innan första advent, säger konditorn Sofie Segerhjelm.

Enligt Richard Tellström, docent i måltidskunskap och matkultursexpert, är det hela kopplat till en trend från 90-talet då vi allt mer började fira före julafton istället för på det historiska sättet, med start på julafton och tre veckor efteråt. Han har inga synpunkter på den tidiga försäljningen men dricker själv inte julmust i oktober.

– Nej, det brukar bli ett glas på julafton. Det är kanske ingen favorit när man upptäckt alla ölsorter. Däremot kan jag rekommendera en blandning av julöl och julmust.

Dricker du julöl så här års då?

– Nej, julen börjar med julafton. Möjligtvis att jag provar skinkan kvällen innan. Sedan pågår firande till mitten av januari.