Glidartider på Bergsjövallen

Uppe i Kårsta lever ännu Folkrörelsesverige. Ett gäng gubbar i GoIF Kåre jobbar ideellt för att Bergsjövallen ska få fin is. Så har det varit sedan 1976 – och de har inga planer på att lägga av.

  • Publicerad 11:54, 13 feb 2021

10.25

Astrid Olsson Anderbjörk och Melissa Andersson Halvarsson går i samma klass i Kårstaskolan som ligger precis bredvid Bergsjövallen.

Astrids skridskor är nya och kritvita och har inte hunnit få en enda repa.

– Nu ska jag åka oftare, tills isen smälter, säger Astrid.

På helgerna ställer GoIF Kåre ut brasor där man kan grilla korv. Då kommer skridskosugna från hela länet.

Visa merVisa mindre

10.40 Kaffepaus med ismakargänget i klubbhuset. GIvetvis med kokosbollar från Ländia, tillverkaren som ligger i Kårsta.

– Ingen av oss åker så mycket skridskor, säger Staffan Hassius. Men vi har så himla kul. Det är det som är friskvården. Bergsjövallen är unik på så vis. Vi gör som man gjorde förr. Man ställde upp för varandra.

Han drar anekdoter ur GoIF:s långa historia och om legendariska tränaren Kurt Bruce.

Klubben grundades 1935 och den enkla byggnaden med plywoodväggar har funnits sen 1986. Bandyn har varit en ryggrad i verksamheten, även om den sporten inte lockar lika många nu som tidigare.

Visa merVisa mindre

11.03 Johan Lindgren, bonden på Backa gård, spelar en viktig roll för att det ska bli is på Bergsjövallen. Familjen Lindgren ställer upp ideellt med maskiner, bränsle och arbetskraft.

Innan föreningen ordnade en pump så att de kunde ta vatten från Bergsjön fick de åka till Backa för att hämta vatten eller vid ån.

– Det har hänt två gånger sedan -86 att det varit för dåligt med vatten eftersom det var torra höstar. Då rinner inget från Bergsjön och då har vi inget vatten. Då var vi tvungna att åka och hämta, säger Johan.

När isen är grundspolad hyvlas den med ismaskin så att den blir jämn.

Visa merVisa mindre

11.12 Tomas Holmberg kör ismaskinen. Den är över 30 år gammal och föreningen har ärvt den av kommunen.

– Det går några sköna timmar när man åker upp här, säger han. Det är kul med ungarna. Nu skulle man nästan kunna köra bandymatch här. Så fin börjar isen bli.

I år var förutsättningarna extra goda för ismakarna.

– När den första snön kom var vi här och packade den. Sedan körde vi på vatten, då blir det blötsnö och vi fick gratis grund att bygga isen på.

Han har "bara" bott i Kårsta i 15 år. Det är svårt att klå Johan Lindgren, vars familj bott på Backa i sekler.

Visa merVisa mindre