När Mitt i:s reporter ringer upp Susanne Ferrer så svarar hon från ett soligt Spanien, där det nu är 16 grader varmt. Här har hon och hennes man Alexis Ferrer bott sedan i höstas efter en sista sommar av glassförsäljning i Glassbaren i Rönninge, som har funnits sedan 2017.

Huset på Centralvägen 2 ligger nu ute för försäljning.

– Vår tanke var att vila och komma till värmen, vi var så trötta, säger Susanne Ferrer.

Riktigt så blev det inte. En kväll var de ute på promenad i den lilla byn de nu bor i, och gick förbi ett vackert hus. En man kom förbi och berättade att verksamheten i huset är vilande men att det vore så kul om någon kunde ge liv till platsen igen.

– Vår granne är chef för stället så vi gick och kollade. Då var det kört.

Svårt och sorgligt beslut

I stället för att vila driver paret nu den sociala klubben La Liga och tillhörande restaurang. Från början, 1918, var det en klubb för rika män som ville spela biljard och röka cigarr, men har under åren blivit hela byns hus. Det är ett stort projekt som kräver mycket renovering, men båda känner sig nöjda med den nya tillvaron.

Susanne och Alexis Ferrer, framför utebaren de just nu bygger utanför den sociala klubben i Spanien.

Susanne och Alexis Ferrer, framför utebaren de just nu bygger utanför den sociala klubben i Spanien.

Privat

– Vi hoppar på i stället för att bygga från grunden och tillför vad vi kan, det är roligt. Det blir en ny plats för kreativa möten.

En utmaning, men en bra sådan enligt henne själv, har varit språket.

– Det är krävande och samtidigt jätteroligt, att lära känna folk när du inte talar så mycket spanska. Alexis har spanska som modersmål och får äntligen leva livet på sitt hemmaspråk. I affären skämtar folk och säger "men åh Susanne, nu måste du skärpa dig och lära dig språket". De har varit fantastiska.

Framtiden för glassbaren är nu oviss. Beslutet att lägga ut det gula huset till försäljning var svårt och lite sorgligt. Trots det så körde de på magkänslan.

– När vi flyttade hit så trodde vi att vi skulle hyra ut glassbaren och vila. Jag hade tankar om att driva glassbaren på sommaren. Men det känns bättre att bara fokusera på platsen och verksamheten här.

Rätt person kommer köpa

Båda saknar hemmaplan med alla kunder och vänner, och är glada över möjligheterna som Glassbaren gav dem. Susanne beskriver det som att det redan från början stod klart att Centralvägen 2 inte var deras plats, utan byns. De hoppas att den som köper huset vill fortsätta att bedriva verksamhet.

Om personen som köper huset vill fortsätta att bedriva verksamhet så ska Susanne och Alexis lära hen "allt de kan". Paret hoppas att det ska ske men är beredda på att huset lika gärna kan bli enbart privatbostad framöver.

Om personen som köper huset vill fortsätta att bedriva verksamhet så ska Susanne och Alexis lära hen "allt de kan". Paret hoppas att det ska ske men är beredda på att huset lika gärna kan bli enbart privatbostad framöver.

Angie Gray

– Det känns som att rätt person kommer hitta dit. Det finns en tradition i Rönninge och Salem, man förstår värdet med sociala sammanhang. Det är en plats där man försöker ta hand om varandra. Det har varit roligt att få göra resan med glassbaren.

Susanne och Alexis Ferrer räknar kallt med att Rönningeborna ska komma och hälsa på om de åker till Spanien. Och om de gör det så bjuds det på glass.

– Vi har redan skakat hand med en glassproducent, säger Susanne.