Botkyrka har just blivit av med en av sina öppna drogscener. I polisens senaste kartläggning stryks Hallunda-Norsborg från listan.

Och egentligen finns anledning att tro att den förändringen skedde redan före senaste kartläggningen, menar kommunpolis Björn Johansson.

– Vi såg att Hallunda-Norsborg skulle kunna ha plockats bort då också, men vi valde att ha kvar orten för att se om förändringen var tillfällig, säger han.

Men förändringen har hållit i sig och polisen väljer att plocka bort Hallunda-Norsborg från den ökända listan.

Kan ha förflyttats

För att ett område ska räknas som en öppen drogscen krävs att försäljning och bruk av narkotika sker offentligt och upplevs som problematiskt av allmänheten.

– Tillsammans med kommunen har vi gjort bedömningen att det inte ska klassas som en öppen drogscen. Med det sagt kan man inte säga att narkotika inte används i Hallunda-Norsborg, men vi har inga problem med öppen försäljning, säger Björn Johansson.

En möjlig förklaring till att den öppna drogförsäljningen har försvunnit från Hallunda-Norsborg kan ligga i att det inte är så mycket folk i rörelse, särskilt i Norsborgs centrum.

Risken är att drogförsäljningen förflyttas till några av Botkyrkas andra öppna drogscener i stället: Tumba, Storvreten, Fittja och Alby.

– En teori till varför det minskat i Hallunda-Norsborg är att det är enklare att ta sig till både Fittja och Alby, samtidigt som man inte sticker ut på samma sätt där, som man kanske gör i ett folktomt Norsborg, säger Björn Johansson.

Hur lång tid innan hela Botkyrka är fri från öppna drogscener?

– Det är så klart vårt långsiktiga mål. Fittja har haft problem med narkotikaförsäljning i 40 år – långt innan benämningen "öppen drogscen" fanns. Och det kan nog ta lika lång tid att få bort den stämpeln.

Men det är ett steg i rätt riktning, tycker Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

– Det är med glädje vi konstaterar att vårt gemensamma arbete ger resultat. Det stimulerar till fortsatt, än intensivare arbete med övriga öppna drogscener, säger hon.

Stora skillnader mellan Botkyrkas öppna drogscener

Botkyrka har fem öppna drogscener; Alby, Fittja, Tumba, Storvreten och Hallunda-Norsborg. Det konstaterar polisen som nyligen sammanställt alla öppna drogscener i länet.

Förra sammanställningen av de öppna drogscenerna i Botkyrka gjordes för två år sedan och visade då att de öppna drogscenerna fanns i Alby, Fittja, Tumba, Storvreten och Hallunda-Norsborg. Samma platser som i dag.

Men det är långt i från ett nattsvart resultat, konstaterar kommunpolisen Björn Johansson. Resultatet ska snarare ses som ett tecken på hur mycket polisen arbetar i de olika områdena. Särskilt Fittja där antalet narkotikabrott och brott mot knivlagen ökat till över 500 stycken under 2022 och 2023, jämfört med strax över 200 under 2020 och 2021.

– Om vi tar Fittja som exempel så har det varit ett högprioriterat område för oss där vi gasade på ordentligt innan sommaren och var mer offensiva med bland annat fler genomsök med hundar. Att vi har fler brott i området ska snarare ses som ett gott resultat av vårt riktade arbete, säger han.

Skillnader inom Botkyrka

Botkyrkapolisens mål är att det inte ska finnas några öppna drogscener i Botkyrka. I det arbetet har man kommit olika långt på de olika platserna, menar Björn Johansson. Skillnaderna mellan exempelvis Tumba och Fittja är stora, menar han.

– I Fittja är det större risk att man säljer inför vanligt folk, men det beror på att det inte är lika mycket folk i rörelse där. Men det kan också handla om att det är normaliserat bland boende att inte prata med polisen om det här problemet eller aktivt själva göra något åt det, säger Björn Johansson.

I Tumba ser det lite annorlunda ut.

– Där är drogförsäljningen mer dold och påverkar inte vanligt folk lika mycket. Det kan bero på att folk rör sig på ett annat sätt i Tumba, som ju också är en större knutpunkt. Här finns också ordningsvakter.

Har du någon uppmaning till de boende i områdena?

– Det är påtagligt att drogscenerna är kopplade till områden där vi upplever problem med tystnadskultur. Man kan alltid tipsa polisen anonymt genom att ringa oss eller genom hemsidan. Man kan också gå fram till poliserna som rör sig i områdena och lämna information – det skulle göra vårt arbete mer effektivt.

Totalt visar polisens kartläggning visar det finns 63 öppna drogscener i Stockholms län – där bruk och försäljning av narkotika sker öppet och skapar allmän otrygghet i området.

Drogförsäljningen är lite mer dold och påverkar inte vanligt folk lika mycket

Otrygg och brottsutsatt plats

Fem av sju kriterier ska vara uppfyllda för att kallas öppen drogscen.

1. Platsen genererar obehag/olägenhet för allmänheten.

2. Platsen uppfattas som otrygg. 

3. Platsen är en hot spot för brott. 

4. Platsen attraherar nya brukare och andra utsatta grupper. 

5. Unga avråds från att vistas på platsen. 

6. Allmänheten undviker platsen. 

7. Platsen är en informell zon av tolerans för avvikande beteende.

Källa: Polisen

Björn Johansson är kommunpolis i Botkyrka och tycker att även om antalet narkotikabrott har ökat i Botkyrka så är det ett tecken på gott polisarbete med fler fynd efter fler knarksök.

Björn Johansson är kommunpolis i Botkyrka och tycker att även om antalet narkotikabrott har ökat i Botkyrka så är det ett tecken på gott polisarbete med fler fynd efter fler knarksök.

Malin Lövkvist

Stora skillnader mellan Botkyrkas öppna drogscener

Alby, Fittja, Tumba, Storvreten och Hallunda-Norsborg pekas ut som öppna drogscener av polisen