Plaskvänligt. Familjen Jagne i nya ävertyrsdelen för små barn. Foto: Sacharias Källdén

Glädje när Högdalens simhall öppnade igen

Fyra år försenat och 130 miljoner kronor över budget. Lägg därtill asbest och rivna och återuppbyggda bassänger. Men så i måndags kunde Högdalens simhall till slut återinvigas. "Äntligen!" säger Monica Ek som var först in av besökarna.

  • Publicerad 06:30, 17 jun 2022

Nyöppningen av Högdalens simhall har skjutits upp flera gånger. Men så i måndags kunde den återinvigas efter fyra års totalrenovering. Det var högtidlig stämning med ballonger och politiker på plats och redan en timme innan öppning hade det bildats en liten kö utanför simhallen.

– I fyra år har vi väntat! De känns otroligt bra att den öppnar igen. Personalen här är så sociala och omtänksamma – det är familjär stämning. Det är mer än bara en simhall, det är en mötesplats, säger Monica Ek som var först in bland allmänheten.

En annan som var på gott humör var Mustafa Neama, 14 år.

– Det är bara good feelings nu! Det är galet hur trevliga de är här. Jag och mina kompisar ska bada varje dag i sommar, säger Mustafa Neama som tog sats från hopptornet direkt efter att han bytt om.

– Det får tio av tio poäng. Jag har lärt mig simma här, fått en bättre hälsa och umgåtts med vänner. Dessutom tar det bara två minuter för mig med cykel hit. När badet var stängt åkte jag till Farsta eller Huddinge.

Äventyr för små

En nyhet är den lilla äventyrsdelen för små barn. Familjen Jagne var nöjda.

– Det blev jättefint och är inte lika högljutt som tidigare, säger Alieu Jagne.

Budgeten låg ursprungligen på 42,5 miljoner kronor, men det var innan man förstod hur omfattande renoveringen skulle bli. 2018 reviderades den till 160 miljoner. Under invigningsceremonin närvarade bland andra fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

– Det kommer att redovisas transparent i nämnden i höst, men den färska siffran är att renoveringen landade på 170 miljoner kronor. Det är inte en fördyring av de mått vi är vana vid, givet att vi utökat projektet, och att simhallar är väldigt komplexa att renovera, säger han.

Bland annat var man tvungen att gjuta helt nya bassänger eftersom betongen var så pass skadad. Vid rivningen upptäcktes även asbest och PCB som behövde saneras.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) var också på plats.

– Det är extra roligt att inviga ett bad som så många har väntat på, säger hon.

Hurra! Monica Ek (th) jublar över att badet öppnar igen. Foto: Sacharias Källdén

10 av 10 poäng fick nyrenoverade badet av Mustafa Neama. Foto: Sacharias Källdén

Nyheter efter renoveringen

Nytt könsneutralt flexomklädningsrum.

Uppfräschade omklädningsrum med bland annat nya skåp.

Nya bassänger – de tidigare revs och nya byggdes upp från grunden. En 25-metersbassäng och en undervisningsbassäng.

Ny äventyrsbassäng, designad för mindre barn.

Renoverat hopptorn.

Ny vägg som skiljer bassängerna åt och dämpar ljudnivån.

Ny vattenrening.

Det är själva simhallen med bassängerna som öppnat nu. Gruppträning och gym öppnar efter sommaren.

Visa merVisa mindre

Ny konst. Konstnären Gustaf Nordenskiöld har gjort nya konsten i simhallen. "Jag har gjort ett verk som jag tycker anknyter till fastigheten" säger han. Foto: Sacharias Källdén

Invigning. Borgarråden Karin Ernlund (C) och Dennis Wedin (M) invigningstalade när Högdalens simhall öppnade igen efter fyra års renovering. Foto: Sacharias Källdén

Stockholmspolisens simförening, som bland annat har simundervisning för barn i södra Stockholm, hade önskat att få träningstider fyra dagar i veckan men fick en. "Det är tråkigt men vi är inte sura, vi är glada att de öppnar. Det behövs fler simhallar" säger Grega Zore, verksamhetsansvarig. Foto: Sacharias Källdén