Redan i förra veckan kunde Mitt i Upplands Väsby berätta att kurvan över smittade per vecka nådde sin topp vid jul.

https://www.mitti.se/nyheter/farre-nya-coronafall-i-upplands-vasby/repuan!Cz4hPPqgs@tSYRYBH3pykg/

På torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten de senaste siffrorna, och de visar sig att den positiva trenden håller i sig.

Vecka två rapporterades 77 nya smittade i Upplands Väsby, klart färre än veckan innan (122) som redan det var den lägsta veckonoteringen sedan slutet av oktober.

Ett nytt dödsfall

Antalet dödsfall i covid-19 ökade däremot från 89 till 90 i Väsby under vecka två.

66 av de 90 avlidna i Väsby hade omsorg - 51 bodde på äldreboende och 15 hade hemtjänst.

Operationer utförs

Även i länet i stort pekar kurvan åt rätt håll, även om läget är fortsatt ansträngt med 523 covidsjuka patienter på sjukhus, varav 72 på intensivvårdsavdelning.

Då antalet nya fall ändå minskar kan dock vissa planerade operationer återigen utföras.

– Om pandemin tar förnyad fart kommer den vården att behöva pausas på nytt. Samtidigt måste vi säkerställa att medarbetare som behöver tid för återhämtning får det, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Färre vaccindoser

Dessvärre står det klart att Region Stockholm har fått minskade leveranser av vaccindoser mot planerat antal.

– När vi får nya leveranser kommer vaccinet i första hand att användas till den andra dosen för dem som redan har fått den första. Det gör att vaccinationer av de prioriterade grupperna går lite mer långsamt men vi hoppas komma ikapp så snart leveranserna ökar igen, säger Björn Eriksson.

Antalet konstaterade fall av covid-19 i Stockholm sedan pandemins början är 132 709 stycken. Totalt har 3 569 personer i Region Stockholm avlidit i sviterna av av covid-19.