Den första donerades av organisationen Stim. I samband med deras 100-årsjubileum skänkte 181 gitarrer till folkbibliotek runtom i landet.

– Först var det tänkt att bli 100 gitarrer, men eftersom efterfrågan blev så stor så har vi delat ut gitarrer till alla bibliotek som ansökt, säger Stims pressansvarige Eric Aronson.

Det gjorde Vallentuna och Täby bibliotek och i december anlände instrumenten. Vallentuna bibliotek berättade om gitarren på sitt Instagramkonto och sedan dess har den hunnit lånas ut ett par gånger.

– Några blev väldigt glada när de såg informationen. Vi har haft kö och det är jättekul, säger bibliotekarie Anna Bergström. Låntagarna är både vuxna och ungdomar.

Gensvaret fick Vallentuna bibliotek att lägga till en gitarr.

– Vi har ett par kollegor som lärt sig spela kompgitarr när de leder rim och ramsor eller sagostunder. Därför hade vi en gitarr till som vi också kan låna ut.

Hur gör man för att låna dem?

– Man kan reservera via webben. Det går också att ringa eller komma in och fråga om den finns inne. Det är vanlig lånetid på 28 dagar och om det är kö blir det två veckor. Just nu har vi ett par utlån och flera på kö.