Konstgräsplanerna har de senaste åren blivit allt mer populära i norra Europa eftersom de kan användas året om.

Men de har en baksida.

För att fotbollsplanen ska vara mjuk och ha rätt svikt används små korn av gummi eller plast – så kallade granulater, som oftast består av återvunna bildäck.

Dessa försvinner ut i dagvattnet och påverkar miljön, bland annat i form av höga zinkvärden.

Upprättade en plan

Det var därför kultur-, demokrati- och fritidsnämnden 2018 upprättade en handlingsplan för att minska spridningen av granulater.

– Det var de själva som hade tagit fram förslagen som vi senare hade tillsyn på, säger Jenny Färm, miljöchef på kommunens bygg- och miljöförvaltning.

Fritidsförvaltningen skulle installera filter i dagvattenbrunnar för att förhindra att plasterna sprids i dagvattennätet. De skulle även ordna hårda ytor för den snö som skottas bort från planen, då plasten finns kvar när snön smälts. De skulle även städa rutinmässigt kring planerna.

Svarade inte i tid

I februari, tre år efter att planen drog i gång, ville miljö- och hälsoskyddsavdelningen ha in dokumentation på om de fullföljt planen. De fick till den 2 augusti på sig.

Men inget svar kom.

I slutet av augusti hade miljö- och hälsoskyddsavdelningen inget annat val än meddela fritidsförvaltningen att de kommer ansöka om begäran av vite.

Då tog det fart. Fyra dagar senare skickade fritidsförvaltningen in sin dokumentation där de säger att de hade installerat granulatavskiljare, anlagt anvisade platser för bortskottad snö och att planerna rutinmässigt städas. Men dokumentationen kom för sent.

Och det stannade inte där.

– Vi åkte ut och kontrollerade att de verkligen hade gjort det men på många punkter så var det inte fallet. Vi är båda kommunala verksamheter, men vi ska behandla alla lika. Så vi ansökte om begäran om utdömande av vite, säger Jenny Färm.

Saknades flera filter

Det visade sig då att fritidsförvaltningen påstått att de installerat filter i dagvattenbrunnar som inte fanns. Kring planer där de påstått sig ha städat rutinmässigt fanns stora mängder granulat som tydligt spred sig till dagvattenbrunnar – utan filter. På Bolinder- och Järfällavallen hävdade fritidsförvaltningen att en anvisad hårdyta för snön hade byggts.

Inte heller det stämde.

Ett saftigt vite

Förutom att mikroplaster spridit sig till dagvattenbrunnar under flera års tid tvingas kultur-, demokrati- och fritidsnämnden betala 110 000 kronor i vite för brister på sex fotbollsplaner, enligt domar från mark- och miljödomstolen. Förvaltningen fick chans att yttra sig innan domen, men avstod.

– Det här är ju inte pengar som kommer oss till gagn, utan de betalas ut till staten, säger Jenny Färm.

Hon tror inte att fritidsförvaltningen ljög om åtgärderna.

– Det fanns nog inte illa uppsåt utan det kan nog bygga på okunskap. Jag vet inte vad som gått fel utan vi ser ju bara på resultatet. Jag tror att de inte är helt nöjda med det här.

Kan inte köpa sig fri

Jenny Färm säger att hon på rak arm inte kan minnas att miljö- och hälsoskyddsavdelningen ansökt om ett vite i den här storleksklassen mot en annan kommunal verksamhet.

– Man kan inte heller köpa sig fri med ett vite. De här åtgärderna måste fortfarande göras.

Papper som inte skickats in i tid och åtgärder som inte var gjorda kostar kommunen 110 000 kronor.

– Vi svarade lite för sent men vi hade dialog via telefon och jag uppfattade det som att svarstiden har förlängts, säger Roger Vintemar, fritidschef i Järfälla kommun.

Enligt en faktura som Mitt i begärt ut från 2019 framgår det att arbetet med att köpa in och installera 31 granulatfällor kostade kommunen 179 000 kronor.

När miljöförvaltningen inspekterade fällorna kunde de i många fall inte avgöra om en fälla hade installerats och på andra platser stod det klart att de helt saknades.

Hur förklarar du det?

– Vi har installerat fällor som du ser på fakturorna.

Men har ni åkt ut och tittat själva?

– Efter föreläggandet så åkte vi ut och tittade och det saknades på några ställen men det stora flertalet var på plats. Det var någon plats där vi ansåg att en fälla inte behövdes, en annan som inte var inkopplad till dagvattensystemet.

Blev ni blåsta av företaget som skulle utföra arbetet?

– Vår uppfattning är att jobbet har gjorts.

Hur kan era uppfattningar skilja sig åt?

– Det kan jag inte svara på. Men det är klart att det finns brister i hur vi lever upp till våra rutiner.

Ni hade chansen att ge er bild till domstolen, varför gjorde ni inte det?

– Det var kort tid och vi var bara två som var insatta i ärendet, och vi var sjuka i omgångar. Vi hade även många andra deadlines.

110 000 kronor kostade det här kommunen, vad tänker du om det?

– Det är jäkligt tråkigt. Det är tydligt att vi har en läxa att göra och se till att det här åtgärdas. Sen är det viktigt att tillägga att vi gjort en hel del arbete, vi har inte bara struntat i det.

0707599287