Åströms kappor på Västerlånggatan 40 – Gamla stans sista kappaffär – har stängt, vilket journalisten Lars Epstein var först att skriva om.
– Vi hade lite för stor lokal. Det var inte ockerhyra, men när vi inte fick dela av lokalen blev det lite för dyrt, säger ägaren Eva Sjölund till Mitt i.
Kombinerat med svikande kundunderlag under pandemin och konkurrens från näthandel blev det för tungt att hålla butiken flytande.
– Vi sa att vi ger det ett år efter pandemin för att se om det fungerar, men nej. Det är väldigt sorgligt. Man orkar inte kämpa till slut.
Så här såg Åströms ut i mars 2007.
Mats Halldin/CC BY-SA 3.0
Tre generationer
Åströms grundades 1911 av Ernst Åström. När han dog hade han inga arvingar, utan hans biträden fick ta över butiken.
– En av dem var min mormor. Sedan hade min mamma butiken. När jag var 19 år behövde de hjälp, jag jobbade egentligen på ett annat ställe men hoppade in och blev kvar.
Runt mitten av 1900-talet var Åströms långt ifrån den enda kappaffären i Gamla stan.
– Det var 22 stycken, kanske fler. Västerlånggatan kallades Kappgatan en gång i tiden och kappbutikerna låg vägg i vägg. Men det är andra tider nu.
Guirons kappor öppnade 1870, men stängde 2015. Året efter öppnade låg Snö of Sweden i lokalerna.
Holger Ellgaard/CC BY-SA 4.0
Mer souvenirer
2015 stängde den dåvarande äldsta kappaffären Guirons kappor, grundad 1870. Kvar fanns bara Åströms. För två år sedan stängde även Stockholms äldsta butik Gustaf Mellbin, efter 154 år.
Under sina 43 år i butiken har Eva Sjölund sett ett Gamla stan i förändring.
– Det har förändrats något hemskt och changerat. Förut var det riktiga butiker, nu är det så mycket krimskrams. Souvenirer och souvenirer. Det är inte så roligt.
Portarna slogs igen för sista gången sista april.
– Men jag har slitit så på slutet, nu ska jag bara vila. Tiden får utvisa om jag öppnar igen i liten skala eller får smak på pensionärslivet.
Vad kommer du att sakna mest?
– Kundkontakten. Det roligaste är att dressa kunder som blir fina och glada.