Spelare. Från vänster i bild syns Roger Olsson och Hans Malm. "Ibland växer hornen ut", säger Hans Malm om hur det är att spela som veteran. Foto: Pekka Pääkkö

Gamla hockeyveteraner intar ishallen

Nyligen var Veteran Ishockey Players, Sveriges och troligen Europas äldsta veteranhockeyklubb, för första gången på isen i Tyresö. Det efter att ha spelat på Hovet i över 60 år. "Vi är tacksamma över att vi får vara här", säger flera av spelarna.

  • Publicerad 13:28, 3 sep 2021

Matchen är i full gång när Mitt i kliver in i Tyresö ishall den tidiga torsdagsmorgonen och plötsligt känns det som vinter. Pucken slås över isen och det smäller när den träffar hockeysargen.

På bänken sitter ett gäng taggade avbytare från båda lagen. De har varit igång sedan halv åtta på morgonen. Roger Olsson är 73 år och bor i Eskilstuna.

– I 20 år har jag gått upp klockan fem på torsdagsmorgnarna för att åka till hockeyn i Stockholm. Det är värt det för att få hänga med grabbarna, säger han.

Omklädningsrummet. Veteran Ishockey Players trivs i omklädningsrummet där de sägs lösa stora och små världsproblem. Här syns från vänster Ärtan Sundsjöö, Nickas Svanqvist, Åke Fogelkvist, Hans Malm och Hans Holm. Foto: Pekka Pääkkö

Det är i omklädningsrummet det händer

Det är dags för byte och trots att många är runt 70 år så svänger de benen över sargen som 20-åringar, för att snabbt komma in på isen.

– Vi har väldigt lite skador på våra träningsmatcher, vi har alltid med en domare, säger 76-åriga Bertil Qvennerstedt.

Han har varit med och spelat veteranhockey sedan taket saknades på Hovet. Bertils pappa, direktör Gösta Qvennerstedt, startade klubben med disponent Sten Hultman.

– Det här är beroendeframkallande. Vi löser många världsproblem i omklädningsrummet, alltifrån presidentval till mindre saker, säger Bertil Qvennerstedt.

Den andra 76-åringen Hasse Holm, som spelar trots att han har en protes i ena knät och väntar på nästa protes i andra knät, instämmer.

– Omklädningsrummet är alltid roligt, det är massa surr, säger han.

"Vi har gärna mixat"

Under åren har kändisar som Salming och Tumba passerat Veteran Ishockey Players. På planen för dagen finns bland annat Tre kronors tidigare team manager Putte Köhler och Kalle Lilja, som har varit med och tagit två SM-guld.

– I princip alla som spelar i laget har spelat hockey sedan barnsben och flera har spelat i det som förut kallades för elitserien, säger Bertil Qvennerstedt.

Rekrytering till laget sker främst genom söner och döttrar.

– Det är några döttrar med ibland. Vi har gärna mixat, men det finns inga tjejer som spelar regelbundet nu. För oss är det en självklarhet att alla spelar tillsammans, säger Bertil Qvennerstedt.

Högt tempo. Åldern är inget hinder för Veteran Ishockey Players. Trots att många är runt 70 år så svänger de benen över sargen som 20-åringar, när de gör byten under matchen. Foto: Pekka Pääkkö

Fikat är målet

75-årige Janne Engström står i vanliga kläder. Han slutade förra året när han fick en ny höftkula. Själva hockeyn tycker han egentligen är en bisak.

– Det du saknar när du slutat arbeta är gemenskapen, det är det som är grejen. Det är mycket roligare att göra det här ihop än att gå ut och springa själv i skogen, säger han.

Efter att dagens träning är slut skyndar sig alla ut i omklädningsrummet för att snabbt komma iväg till, vad det verkar som är det viktigaste av allt: fikat efter träningen.

Om Veteran Ishockey Players

Startade: 1955.

Ålder för veteraner: När man har slutat spela elit, vanligen 35 år och uppåt.

Speltider: Torsdagar 07.30 till 08.45.

Spelar i: I vanliga fall Fontanahallen Tyresö.

Antal spelare: Cirka 30. Nio spelare är mellan 70 och 76 år, 13 av spelarna är mellan 63 och 68 år, tre är dryga 50 år och endast 4 är under 50 år. Den yngsta är född 1981. Fem av spelarna bor i Tyresö.

Veteranserier att spela matcher i: Åldrarna 35, 45, 55 och 60.

Internationella veteranlandskamper: Största internationella veteranturneringen är Carha Cup. Den spelas vart fjärde år och kommande turnering är i Vancouver. 

Visa merVisa mindre

Med från starten. Bertil Qvennerstedt har varit med och spelat i Veteran Ishockey Players sedan taket saknades på Hovet. Bertils pappa, direktör Gösta Qvennerstedt, startade klubben med disponent Sten Hultman. Foto: Pekka Pääkkö

75-årige Janne Engström står i vanliga kläder. Han slutade spela förra året när han fick en ny höftkula. Bredvid honom står Hans Holm. Bakom på bänken sitter Kalle Lilja, Dallas Dahlgren och Thomas Malm. Foto: Pekka Pääkkö