Kockar. Här de åtta som gör upp om titeln Årets Kock 2021. Foto: Samuel Unéus

Fyra Vasastadskockar till final i Årets Kock

Efter två tuffa dagar på Stockholms Hotell & Restaurangskola har åtta kockar tagit sig till final i Årets Kock. Fjolårets bronsmedaljör Christian Siberg gjorde bäst ifrån sig och vann kvalet tämligen överlägset.

  • Publicerad 06:15, 28 jun 2021

Klart man jagar guldmedaljen

Till kvaltävlingen hade 24 kockar tagits ut varav åtta var från Vasastan. Efter två dagars kvaltävlande har nu juryn valt ut de åtta kockar som ska tävla i finalen av Årets Kock. Av dessa är fyra från Vasastan. Bäst i kvalet gick det för Christian Siberg, kökschef på restaurang Omaka.

– Mitt mål var att gå in och ha kul. Att dessutom placera sig i topp efter kvalet hjälper till att bygga självförtroendet. Nu gäller det att träna mycket och komma väl förberedd till finalen, säger Christian Siberg.

– Det är klart man jagar guldmedaljen tillsammans med alla andra duktiga kockar.

Den åttonde och sista finalplatsen togs av en av tävlingens yngsta kockar, William Brittsjö.

– Det är en stor lättnad och ett steg närmare målet. Nu är det bara att hitta rätt väg med tävlingsuppgifterna och skapa sig bra förutsättningar, säger William.

Tävling. Christian Siberg vann kvaltävlingen i Årets Kock med nästan 50 poäng. Foto: Christopher Blanck

– Dag ett kändes ganska bra överlag men dag två fick man en blackout precis när fisken skulle fileas. Men det var bara att tänka 0-0 och kämpa på så gått det gick. Men det var superhärliga råvaror vilket gör det ännu roligare när man lagar maten.

I finalen ska kockarna presentera en varm rätt, med gul lök som huvudråvara, som får vara lakto-ovo vegetarisk. Gul löken är en billig råvara som gör att alla kockar får lika bra förutsättningar för att kunna träna så mycket som möjligt menar Christian Siberg.

– Väldigt kul med gul lök som första rätt. Det är en av mina favorit råvaror så det känns bra. Startfältet är väldigt starkt och jag har en ödmjuk inställning till det hela men självklart kommer jag gå all-in för att vinna titeln, säger William Brittsjö.

Vinnaren av Årets Kock 2021 utses den 16 september.

Finalisterna i Årets Kock

Christian Siberg, Omaka

Anders Isaksson, Compas Group

William Brittsjö, Ricordi

Gustav Leonhardt, Agrikultur

Louise Johansson, Luckan & Lådan

Luqaz Ottosson, Restaurang ROT

Henric Herbertsson, SK Mat & Människor

Martin Karlsson, Grenna Hotell

Visa merVisa mindre