Kommunerna blir allt bättre på att förebygga självmord. Men de behöver göra mera. Det konstaterar organisationen Suicide Zero, som för tredje året sammanställt en barometer över kommunernas insatser.

Bäst i Stockholms län är Salem och Österåker med 23 poäng, och sämst på suicidprevention är de i Sollentuna och Vaxholm som fick 4 poäng. Maxpoäng är 29.

Poängen delas ut sedan kommunerna svarat på en enkät, där man bland annat frågat om det finns någon tjänsteperson som har samordningsansvar för arbetet, om stöd till riskgrupper och om genomförda insatser i skolan.

Risker i miljön

Även frågor om hur kommunerna arbetar för att åtgärda risker i den fysiska miljön ingår, till exempel höga staket på broar.

Men få kommuner analyserar "risker för suicid av platser, anläggningar eller byggnader" skriver Suicide Zero i ett pressmeddelande, trots att sådana insatser är en av de åtgärder som har starkast vetenskapligt stöd när det gäller att förebygga självmord.

Blir allt bättre

Men antalet kommuner i Sverige som enligt Suicide Zero har goda insatser mot självmord har ändå ökat från 10 år 2022 till 75 kommuner 2024. 

2022 var det bara två kommuner i länet som kvalade in, Österåker och Stockholm, medan det 2023 inte var någon där insatserna var tillräckligt goda.