Tidigare i november beslutade Stockholms krisledningsnämnd att stoppa besökare på stadens vård- och omsorgsboenden och på servicehus fram till månandens slut. De två besöksstoppen förlängs nu till den 14 december.

Verksamheterna har haft rätt att göra undantag om det finns särskilda skäl och nu förtydligar staden att besök ska kunna tillåtas för att bryta isolering mellan make och maka eller partners.

– Det har funnits en oro mellan partners och makar att man inte kan träffa varandra trots att man har varit gifta och levt tillsammans en längre tid. Det tär mycket på de här människorna att inte få se varandra. Därför förtydligar vi skälen till undantag eftersom det annars finns en risk att det här tolkas väldigt olika. Det känns viktigt, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD).

170 äldre smittade

Skälet till besöksstoppet är att coronasmittan fortsätter att ta sig in på fler vård- och omsorgsboenden. Förra veckan hade 24 av 84 boenden konstaterade fall. Den här veckan har siffran stigit till 34 boenden.

I måndags, den 23 november, var totalt 170 personer på särskilda boenden smittade med covid-19. Det är 62 fler än veckan innan.

–  Den allmänna smittspridningen fortsätter att öka och det innebär att äldreomsorgen blir väldigt utsatt. Det här gör att vi måste begränsa antalet personer som rör sig på våra boenden, säger Erik Slottner.

Vad tror du om möjligheterna att öppna för besök till julhelgen?

– Följer man nyhetsbevakningen så kommer inte smittan att ha avtagit särskilt mycket över jul men jag tänker inte göra en prognos för detta nu, utan den här förlängningen gäller till den 14 december. Sen ska varje ny förlängning av besöksstoppet kunna motiveras av smittskyddsskäl. Jag vill att det här stoppet hävs så snabbt som möjligt men när det inträffar vet inte jag, säger Erik Slottner.

https://www.mitti.se/nyheter/trots-kritiken-fortsatt-manga-timvikarier-i-aldreomsorgen/reptkl!gp8ctcR8wYPfJjMPyZS4Q/

Trots besöksstoppet fortsätter smittan öka, behöver kommunen göra något mer?

– Vi såg samma utveckling i våras, att även långt efter besöksstoppet trädde i kraft så ökade smittan så det är väldigt lite som pekar på att det är anhöriga som driver smittspridningen på särskilda boenden. Men om personal kan vara asymtomatiska smittspridare då kan naturligtvis även anhöriga vara det. Bara den risken gör att vi måste ta det här beslutet. Vi måste ta det säkra före det osäkra.